x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rata inflatiei se afla la limita tintei

Rata inflatiei se afla la limita tintei

de Adrian Mihai    |    07 Noi 2005   •   00:00
Rata inflatiei se afla la limita tintei

In ultima interventie publica, Mugur Isarescu a lasat sa se inteleaga ca inflatia va putea fi mai mare decat 8,5%. Guvernatorul a reamintit conditiile care exonereaza BNR de raspunderea neindeplinirii obiectivului. Cele mai importante dintre acestea au fost indeplinite.

Cresterea pretului painii ca urmare a necesitatii ambalarii ei ar putea sa fie de peste o mie de lei. Aceasta ar avea un impact mare asupra nivelului inflatiei, deoarece painea detine o pondere importanta in cosul de consum. Anuntul a fost facut de Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), la sfarsitul saptamanii trecute, la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank Romania. Pe langa costurile de ambalare, mai trebuie luat in considerare si cresterea pretului ca efect al disparitiei pietei negre, a mai aratat Isarescu. Cu aceeasi ocazie, guvernatorul a pregatit terenul pentru anuntarea depasirii tintei de inflatie. Isarescu a reamintit lista de situatii in care BNR este exonerata de indeplinirea obiectivului. Ca riscuri majore ce ar determina exonerarea, guvernatorul a exemplificat seceta si cresterea pretului la petrol. Conditiile s-ar putea spune ca au fost indeplinite. Pretul international al titeiului a crescut semnificativ in acest an, iar daca nu am avut seceta, am avut in schimb inundatii. La mijlocul acestei luni, BNR va prezenta al doilea raport privind tintirea inflatiei. Ultima cifra inaintata de el viza atingerea nivelului de 8,3%, inscriindu-se astfel in tinta de 7,5% cu marja de 1%. Nici tinta de inflatie de 5% pentru 2005 nu este prea sigura. Ea ar putea fi majorata, in functie de mai multi factori.

VULNERABILITATE. "Cea mai mare vulnerabilitate este in viziunea mea claritatea in ceea ce priveste calendarul de ajustare a preturilor administrate. Daca imi propun 5% inflatia, o dublare a preturilor la gaze, care au urcat de la 150 de euro la 260 euro pe piata internationala, imi schimba de la 2% la 3% contributia la preturile de consum pe acest segment", a explicat Isarescu. Atat calendarul privind ajustarile preturilor administrate, cat si modificarile fiscale sunt prerogative ale Executivului. Ambele probleme vor fi clarificate de Guvern in perioada urmatoare, cel mai probabil in luna decembrie, cand va fi publicat Programul de Preaderare din 2006. In ceea ce priveste parghiile avute in vedere de BNR pentru procesul de dezinflatie, Isarescu a reiterat ideea potrivit careia in conditiile actuale este dificila doar utilizarea dobanzilor. Potrivit datelor BNR, in perioada 2000-2005, cresterea de productivitate a muncii a depasit aprecierea reala a monedei si majorarea salariala, lasand astfel loc pentru eventuale intariri ale leului si pe viitor.

APRECIERE "INUTILA"
Castigul inregistrat de leu nu mai are efect antiinflationist. "Daca modelele econometrice imi spun ca un curs apreciat ma ajuta, il las sa se aprecieze. Daca el creste prea mult si calculele imi arata ca putem avea o problema adversa intr-un in-terval de timp, atunci intervin, pentru ca efectele unei deprecieri sunt mult asimetrice fata de apreciere. Aprecierea iti face putina dezinflatie, iar de la un anumit moment incolo, chiar se opresc efectele", a aratat guvernatorul. Aceasta poate fi o explicatie pentru faptul ca, in ultima vreme, leul a fost "indemnat" de BNR spre depreciere, fapt favorabil exportatorilor.

×
Subiecte în articol: economic