x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ravagiile pestei porcine africane

Ravagiile pestei porcine africane

de Valentin Gros    |    04 Noi 2019   •   20:10
Ravagiile pestei porcine africane

Pesta porcină a afectat grav industria de prelucrare a cărnii de porc, a inversat puternic raportul de forţe în ce priveşte aprovizionarea cu materie primă în acest sector, importurile devansând puternic producţia internă, şi totodată a condus la prăbuşirea exporturilor.

 

„Pesta porcină africană a zguduit nu doar creşterea porcului din România, dar aş putea spune că a zguduit din temelii şi industria de procesare”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Dana Tănase.

Potrivit acesteia, România nu era în măsură să asigure necesarul şi pentru piaţă şi pentru procesare, dar pe lângă acest fapt, a intervenit şi o modificare structurală. Astfel, membrii Asociaţiei semnalează că anul trecut lucrau cu 95% carne din producţia naţională, iar acum lucrurile s-au inversat: 95% carne din spaţiul intracomunitar şi doar 5% din producţia internă.

Reprezentanţi ai Comisiei Europene susţin că primul factor de risc, care trebuie avut în vedere, este gospodăria populaţiei. Acesta reprezintă punctul nevralgic, şi nu marii fermieri. „Creşterea în libertate a porcilor nu se poate lua în considerare în România, decât poate în Delta Dunării, unde este ceva extrem”, a menţionat Tănase.

Gard între Danemarca şi Germania

Ea a dat exemplul Danemarcei, ţară care a construit un gard de 70 de kilometri la frontiera cu Germania. „Deşi el în sine nu opreşte evoluţia bolii, concurează, alături de toate celelalte măsuri care au fost luate, la reducerea riscului de a apărea pesta porcină africană în Danemarca”, a spus oficialul asociaţiei patronale.

Producţia industrială în acest domeniu a scăzut anul trecut la 324.175 de tone, după ce în 2017 urcase până la 356.043 de tone, de la 345.000 de tone în 2016. În prima jumătate a anului în curs, nivelul a fost de 175.946 de tone. Piaţa produselor din carne de porc a crescut de la 4 miliarde de lei în 2016, în jurul a 5 miliarde de lei în 2017 şi 2018, iar în primul semestru al acestui an a ajuns la 3 miliarde de lei.

 

Exporturile de carne de porc au scăzut la 24.220 de tone anul trecut, de la 41.637 de tone de tone în 2017, iar în primul semestru din 2019 au ajuns la numai 5.682 de tone.

Producătorii importă aproape toată carnea de porc, după ce anul trecut foloseau 95% materie primă autohtonă

×