x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Războaiele din Afganistan şi Irak ne-au costat 3 miliarde lei

Războaiele din Afganistan şi Irak ne-au costat 3 miliarde lei

de Cristian Anton    |    28 Sep 2018   •   15:01
Războaiele din Afganistan şi Irak ne-au costat 3 miliarde lei

Războaiele din Afganistan şi Irak ne-au costat peste trei miliarde de lei, în condiţiile în care România este al patrulea contributor NATO cu trupe în Afganistan, iar numărul acestora va creşte în 2019 şi, implicit, cheltuielile. Informaţia a fost făcută publică de Nicolae Nasta, secretar de stat MApN, ca răspuns la interpelarea deputatului independent Adrian Octavian Dohotaru. Una peste alta, România a cheltuit de la intrarea sa în aceste războaie aproape 40 de milioane de euro pe an.

Participarea militarilor români la misiunile din Afganistan şi Irak ne-au costat în perioada 2001- 2018 suma totală de 3.063.717.002 lei, echivalentul a circa 715 milioane de euro. „Referitor la interpelarea dumneavoastră, înregistrată la Camera Deputaţilor cu nr. 1.748B/2018, având ca obiect „Închisorile secrete şi tortura în România. Plătim o sută de mii sau un miliard de euro?”, vă comunicăm situaţia costurilor cu pregătirea şi desfăşurarea misiunilor în Afganistan şi Irak şi recuperarea personalului militar la acestea, în perioada 2001-31 august 2018. Respectiv, în Afganistan avem un total în lei de 2.457.529.212, iar în Irak un total de 606.187.790 lei”, a declarat secretarul de stat Nicolae Nasta în plenul Camerei Deputaţilor, pe 24 septembrie.

Avem peste 3.000 de români în războaiele altora

Răspunsul MApN a fost incomplet, întrucât deputatul solicita în interpelarea adresată ministrului Mihai Fifor „o estimare exactă a cheltuielilor totale de la începutul participării noastre pe teatrele de operațiuni din Afganistan și Irak până acum, dar și defalcate: transport, hrană, echipamente militare, diurne”, în condiţiile în care „România a avut cheltuieli estimative de aproape un miliard de euro”.

CSAT a aprobat majorarea cu 305 oameni a efectivelor puse la dispoziţie de România în teatrele de război. Astfel, Armata va avea un efectiv de 2.098 militari şi civili, iar MAI va participa cu 932 de poliţişti

Bugetul MApN pe 2018 are prevăzute cheltuieli de peste 203 milioane lei pentru participare la misiuni şi operaţiuni militare în afara teritoriului naţional. Dincolo de bani, cel mai important este de amintit că 29 de militari români au murit în războaiele altora.

×
Subiecte în articol: războaiele Afganistan