x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Război între România şi CE: Dacă facem şi noi un raport despre voi?

Război între România şi CE: Dacă facem şi noi un raport despre voi?

de Cristian Anton    |    12 Apr 2018   •   13:30
Război între România şi CE: Dacă facem şi noi un raport despre voi?
Sursa foto: Mauro Bottaro/

Raportul de ţară întocmit de Comisia Europeană pentru România anului 2017 a fost primit cu ostilitate de Guvernul de la Bucureşti. Oficialii români au vorbit fie de date diferite folosite de cele două părţi pentru evaluarea stării de fapt, fie au atacat făţiş CE, prin vocea ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici.

“Dacă facem şi noi, ca ţară, un raport despre voi? Despre neînţelegerile pe care le avem, despre tratamentul diferit de care au parte firmele româneşti”, a declarat Teodorovici în cadrul evenimentului organizat de CE. “Avem creştere economică, avem cea mai mică datorie publică, avem deficit de sub 3%. O să urmărim mai tare interesele României în interiorul parteneriatului UE”, a completat ministrul. “La nivel european îmi doresc un tratament egal. Logica familiei europene este să te iubeşti mai mult pe tine decât pe ceilalţi. Îmi doresc să ne iubim întâi pe noi decât pe ceilalţi. Îmi doresc să fim mai puţin latini decât suntem astăzi, adică mai pragmatici, cum sunt şi ceilalţi”, a mai spus Teodorovici. Pe de altă parte, Cristian Winzer, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, a spus despre CE că foloseşte date diferite de cele ale Guvernului de la Bucureşti în întocmirea raportului de ţară.

“Se menţine paradoxul inegalităţilor sociale şi sărăciei mai ales în grupurile defavorizate. Unul din doi copii în România este în risc de sărăcie. Această creştere se bazează pe consum şi mai puţin pe investiţii”, Angela Cristea, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România

Raportul CE evidenţiază faptul că România are o creştere economică peste media UE, dar perpetuează inegalităţile sociale şi sărăcia. În plus, deficitul bugetar se apropie de pragul de avarie de 3%, iar cel structural riscă să sară de 4% în 2018, deşi obiectivul era de 1%. Pe de altă parte, România înregistrează cel mai scăzut şomaj din ultimii 20 de ani, o veste bună, spune CE, dacă nu ar fi problema disponibilităţii forţei de muncă, din cauza îmbătrânirii populaţiei.

Ministrul Finanţelor anunţă modificarea taxelor

Guvernul va face o modificare generală  a Codului fiscal la finalul anului 2018, prin care vrea să oprească lipsa de coerenţă, a anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. „Pe codurile fiscal și de procedură fiscală au fost foarte multe modificări în ultimii ani și am avut și noi câteva în acest an, dar modificări care se justificau pentru a schimba anumite lucruri în sensul în care economia îl dorește. Am spus că bine ar fi să ne oprim cu aceste modificări, să stăm până la finalul primului semestru, să facem o analiză a Codurilor și să luăm articol, cu articol, să propunem modificări acolo unde se justifică, iar la finalul anului să avem ultima modificare a codurilor, ca de la 1 ianuarie 2019 să-l lăsăm deoparte ca oamenii să-l înțeleagă, să-l accepte, să-l aplice și să oprim această lipsă de coerență”, a spus Teodorovici.

Nu mai vor să încurajeze nemunca

În perioada imediat următoare, Guvernul ar urma să ia măsuri pentru a ajuta firmele cu cifre de afaceri sub 100 milioane lei în procedurile vamale. De asemenea, Executivul intenţionează schimbarea politicii în piaţa muncii prin a înceta să încurajeze nemunca. “Nu este corect față de cei care lucrează și își țin familiile cu efort substanțial, deci o schimbare e obligatorie în zona de șomaj, de asistență socială și nu numai”, a spus Teodorovici.

 

 


 

 

×
Subiecte în articol: razboi romania şi CE