x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Războiul gazelor

Războiul gazelor

de Diana Grădinaru    |    10 Dec 2008   •   00:00

Conflictul dintre Rusia şI Ucraina cu privire la gazele naturale livrate de ruşI ucrainienilor este departe de a fi reglementat, a declarat Aleksandr Medvedev, directorul general adjunct al Gazprom, citat marţi de cotidianul britanic Financial Times.



Kievului nu i se va mai permite "să fure gaze”, a mai spus oficialul rus, precizând că negocierile cu Ucraina se vor desfăşura în continuare şI că speră să ajungă la un acord pană la sfarşitul acestui an. Oficiali ai Gazprom se întâlnesc astăzi la Bruxelles cu reprezentanţI ai Comisiei Europene pentru a discuta despre ce anume intenţionează Rusia să facă pentru a-şI recupera banii datoraţI de ucrainieni, mai scrie Financial Times.

În condiţiile în care o mare parte din gazele ruseşti livrate Europei tranzitează teritoriul ucrainean,
Gazprom speră că Uniunea Europeană va reacţiona în favoarea sa şI va face la randul său presiuni asupra Kievului pentru găsirea unei soluţii de compromis şI evitarea unui scenariu comparabil celui din ianuarie 2006 cand livrările de gaze naturale către Europa au fostîntrerupte din cauza unui conflict asemănător.

Potrivit ruşilor, societatea ucraineană Naftogaz le datorează 2,4 miliarde de dolari pentru gazele livrate între lunile septembrie şI noiembrie. Kievul contestă însă o parte din penalităţile impuse de Gazprom pentru întarzierea plăţilor şi cere amanarea rambursării datoriei.

Cele două ţări mai trebuie să ajungă la un compromis şI pe tema noului contract de livrare a gazelor naturale ruseşti. Potrivit unui acord încheiat în luna octombrie între premierul rus Vladimir Putin şI omologul său ucrainean Iulia Timoşenko, acest nou contract prevede trecerea treptată de la un preţ redus la preţul de piaţă pentru livrările de gaze naturale ruseşti.

×
Subiecte în articol: economic