x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reacția BNR la acuzațiile privind „trucarea” ROBOR: „Creează confuzie în mod intenţionat”

Reacția BNR la acuzațiile privind „trucarea” ROBOR: „Creează confuzie în mod intenţionat”

20 Ian 2019   •   16:01
Reacția BNR la acuzațiile privind „trucarea” ROBOR: „Creează confuzie în mod intenţionat”

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a Românei, Dan Suciu, susţine că declaraţiile senatorului ALDE, Daniel Zamfir, potrivit cărora indicele ROBOR este "trucat" cu "ştiinţa şi implicarea" directă a BNR, creează confuzie în mod intenţionat, "ceea ce este descalificant", pentru că nu ţine cont de obiectul de activitate definit prin lege pentru Banca Naţională.

"Nu înţeleg cum Banca Naţională a făcut acest lucru (trucarea ROBOR n.r.), pentru că de la domnul Zamfir nu am văzut niciun argument de manipulare. Asigur pe toată lumea că nu există, cel puţin din cunoştinţa noastră, asemenea presupuneri legate de manipulare. Domnul Zamfir nu înţelege, nu vrea să înţeleagă sau creează confuzie în mod intenţionat, ceea ce este descalificant, pentru că pur şi simplu nu ţine cont de obiectul de activitate definit prin lege pentru Banca Naţională, şi anume politica monetară, care presupune stabilitatea preţului, controlul inflaţiei. Aceasta se face prin dobânda de politica monetară şi care la rândul ei determină culoarul de variaţie al ROBOR-ului pe diferite scadenţe. Dacă nu se ţine cont de obiectul de activitate al băncii e ca şi cum nu se recunoaşte rolul băncii din perspectivă legală", a declarat, duminică, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

El a precizat că astfel de acuzaţii apar de la aceleaşi două-trei persoane, "care de 3 -4 ani nu fac altceva decât să atace şi să creeze confuzie, afectând astfel stabilitatea financiară" .

Întrebat dacă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, va da curs invitaţiei făcute de senatorul ALDE de a fi prezent în data de 29 ianuarie la audierile din Comisia Economică a Senatului, Dan Suciu a afirmat că BNR este deschisă la discuţii, dar depinde dacă "ne sunt sesizate probleme reale".

"BNR este întotdeauna deschisă la discuţii, dar depinde foarte mult dacă ne sunt sesizate probleme reale ca să putem să avem ce discuta. Să vedem ce probleme reale sunt invocate", a mai spus Suciu.

Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, a solicitat Băncii Naţionale a României să decidă ca ROBOR să se calculeze în funcţie de tranzacţiile care se fac, susţinând că indicele la care sunt calculate ratele românilor cu credite în lei este "trucat" printr-o întelegere între băncile comerciale cu "ştiinţa şi implicarea" directă a BNR.

"Indicele la care sunt calculate ratele românilor cu credite în lei este aranjat, este trucat printr-o înţelegere între băncile comerciale cu ştiinţa şi implicarea directă a Băncii Naţionale a României. (...) Cer Băncii Naţionale a României ca de mâine să oprească acest mecanism prin care ROBOR-ul este calculat astăzi, mecanism care umflă într-un mod artificial ratele românilor. Prin pârghiile pe care le are BNR să stabilească ca acest ROBOR să se calculeze în funcţie de tranzacţiile care se fac, pentru că aia este valoarea reală, de piaţă, la care se fac tranzacţiile şi nu în funcţie de cotaţii. (...) ROBOR este o înţelegere între băncile comerciale, nu este rezultatul unei pieţe libere, aşa cum ne-au explicat de atâtea ori oficialii BNR. Este o înţelegere care se face pentru a acoperi pierderile din speculaţiile financiare ale băncilor comerciale, pierderi care sunt puse pe spinarea celor care au credite în lei", a declarat duminică într-o conferinţă de presă preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir.

El spune că vor fi demarate, pe 29 ianuarie, audieri la Comisia Economică din Senat la care vor fi invitaţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, dar şi alţi factori implicaţi.

"Informaţiile pe care le am vor face obiectul audierilor pe care le voi demara la Comisia economică a Senatului începând cu data de 29 ianuarie, audieri la care vor fi invitaţi să prezinte explicaţii guvernatorul BNR, preşedintele Consiliului Concurenţei şi alţi factori implicaţi", a spus Zamfir.

Senatorul susţine că se află în posesia unor documente care fac obiectul unei investigaţii care a fost demarată în 2008 de Consiliul Concurenţei.

"Aceste documente, această investigaţie pornită de Consiliul Concurenţei e una muşamalizată de ani de zile, investigaţia a început în 2008 s-a terminat în 2011. S-a terminat însă cu nicio rezoluţie, adică nici măcar nu s-a mers mai departe să se sancţioneze faptele care au fost constatate aici şi nici nu a fost clasată din lipsă de probe, pur şi simplu a fost muşamalizată şi ţinută la sertar. Acum, dacă DIICOT consideră că sunt fapte de competenţa sa, eu nu sunt jurist, nu mă pricep la asta, eu fac acest demers doar din perspectiva interesului public", a spus Zamfir.

El afirmă că BNR poate interveni să limiteze, să scadă cursul ROBOR, dar "intervine atunci când vrea şi nu intervine atunci când nu vrea". "Întrebarea care se pune este de ce aceasta, are un interes politic Banca Naţională? Când a vrut să îl ajute pe Băsescu, Mugur Isărescu a intervenit şi a ţinut ROBOR-ul jos, acum, când nu îi place Guvernul Dăncilă, nu poate interveni?", a conchis Daniel Zamfir.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a crescut vineri cu 0,03 puncte procentuale, până la 2,93% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

În perioada similară a anului trecut, respectiv 18 ianuarie 2018, indicele era 1,98% pe an.

În ceea ce priveşte indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, acesta a crescut vineri cu 0,02 puncte procentuale, la 3,22% pe an.

ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a rămas la aceeaşi valoare ca în ziua precedentă, respectiv 3,34% pe an. Indicele ROBOR la 12 luni a câştigat 0,01 puncte procentuale, ajungând la 3,45%. AGERPRES

×
Subiecte în articol: dan suciu BNR robor