x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Recesiunea loveşte în trimestrul trei

Recesiunea loveşte în trimestrul trei

de Elena Stan    |    12 Iun 2009   •   00:00

Punctul cel mai de jos al recesiunii va fi resimţit de România în trimestrul al treilea, urmând ca până la sfârşitul anului economia să cunoască un avans pozitiv, potrivit BNR.



"Ceea ce aş fi crezut cu ceva timp în urmă, faptul că punctul cel mai jos al recesiunii era în trimestrul al doilea, acum îl aşteptăm în trimestrul al treilea. La începutul anului, în ianuarie-februarie, chiar începusem să fiu puţin optimist, deoarece creditarea începuse să dea semne de ieşire din prăpastia din trimestrul al patrulea. Totuşi, în luna aprilie există o aplecare în jos, o decelerare de 1% a creditelor noi acordate companiilor", a spus Eugen Dijmărescu, viceguvernatorul Băncii Naţionale Române (BNR).

BNR este direct interesată de reluarea ciclului economic şi din acest considerent nu exclude să asigure în piaţă necesarul de lichiditate. "BNR nu exclude o scădere a ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) şi nici reducerea dobânzii de politică monetară, dacă va exista o acţiune de susţinere, în acest sens, din partea Guvernului", a spus Dijmărescu. El a precizat că fără susţinerea Guvernului aceste măsuri ar fi contraproductive.

Deşi luna trecută guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că economia românească va traversa o recesiune în "V", cu o scădere, urmată de o revenire treptată, şi că punctul minim al acestei scăderi a fost atins în primul trimestru, Dijmărescu este de altă părere. "În ceea ce priveşte recesiunea, cred că avem de-a face cu un «L», nu cu «V» sau «W»", a spus Dijmărescu.

×
Subiecte în articol: economic