x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reciclarea rablelor incepe de la 15 aprilie

Reciclarea rablelor incepe de la 15 aprilie

03 Apr 2005   •   00:00

Cu doua saptamani intarziere, programul de innoire a parcului auto va deveni accesibil.

  • de ELENA STAN
  • ECONOMIC/BUSINESS

  • AVANTAJ. O masina mai veche poate reprezenta avansul pentru una noua
    Beneficiarii se pot inscrie pe listele producatorilor, furnizorilor si distribuitorilor autorizati.
    Persoanele care sperau sa se inscrie pe lista unui producator, furnizor sau distribuitor autorizat, incepand cu data de 1 aprilie, pentru a putea beneficia de Programul de Innoire a Parcului National Auto, trebuie sa astepte pana la jumatatea lunii. Din cauza problemelor aparute pe parcurs, termenul prevazut initial de ministrul Mediului, 1 aprilie, nu a putut fi respectat. Lista societatilor care pot face dezmembrarea masinilor nu a fost inca stabilita de Ministerul Economiei si Comertului (MEC) impreuna cu Administratia Fondului de Mediu (AFM). "Avem doua liste. Una de la MEC si una de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). Nu stim insa care este valabila", a explicat Toti Mihai, directorul general de la AFM.

    LAMURIRI. "Lista cu societatile de dezmembrari publicata de MEC este valabila. Pe langa societatile trecute pe acea lista vor mai fi si altele, astfel incat programul sa aiba acoperire in toata tara. Nu exista doua liste, ci una mai mare", explica Sulfina Barbu, ministrul Mediului. "Pentru a participa la program, societatile trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa fie autorizate in acelasi punct de lucru pentru colectare si pentru valorificare. Marea majoritate a Rematurilor ce fac parte din asociatie sunt inscrise pe lista", a declarat Alin Petrut Teiusanu, director executiv la Asociatia Organizatia Patronala si Profesionala (OPP) REMAT. "Pe data de 15 aprilie, cand se va termina evaluarea, facem cunoscuta lista cu societatile de dezmembrari auto din toata tara, precum si lista cu producatorii, furnizorii si distribuitorii autorizati care participa la Program", a explicat Sulfina Barbu, ministrul Mediului. Vinerea trecuta, Ministerul Mediului ar fi trebuit sa dea publicitatii si lista cu producatorii auto de unde populatia isi poate cumpara masini. Pana in prezent, 21 de producatori, furnizori si distribuitori autorizati de automobile au depus solicitari pentru a se inscrie in acest program. Lista producatorilor, furnizorilor si distribuitorilor autorizati validati, precum si forma finala a listei cu societatile de dezmembrari, numarul de autoturisme si suma alocata pentru fiecare producator validat vor putea fi consultate si pe site-ul AFM, www.afm.ro.

    SUBVENTII
    Beneficiarii programului trebuie mai intai sa se inscrie pe lista la unul dintre producatorii autorizati de unde urmeaza sa-si cumpere o masina. Apoi vor merge la una dintre societatile de dezmembrare, unde vor preda masina mai veche de 12 ani si de unde vor primi cuponul de 30 de milioane de lei, plus contravaloarea in numerar a fierului vechi. In prezent, pretul unui kilogram de fier vechi variaza intre 1.500 si 4.500 de lei. "Daca duci la dezasamblat o masina plina de rugina, este logic ca vei incasa bani mai putini deoarece reciclatorul nu mai are ce valorifica", a spus Alin Petrut Teiusanu.

    ×
    Subiecte în articol: economic lista