x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Record - 1.540 milioane euro, amenzi aplicate de UE

Record - 1.540 milioane euro, amenzi aplicate de UE

de Ovidiu Ciutescu    |    Corina Andriuta    |    26 Ian 2007   •   00:00
Si companiile romanesti o pot pati
Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu inseamna numai lapte si miere. Inseamna si amenzi. In UE pana si preturile umflate pot fi amendate. Cu milioane de euro.

Intrarea companiilor romanesti pe piata Uniunii Europene presupune inclusiv alinierea la preturile impuse de comunitate prin cerere si oferta, dar si a jocului economic dictat de interesele de grup. Cu toate acestea, cand se pune problema concurentei neloiale, comisiile europene nu stau la discutii si dau amenzi. Uneori de sute de milioane de euro. De acest aspect se pot lovi inclusiv producatorii romani care vor continua sa faca jocul pietei dupa bunul plac.

PACT. Conform prime-tass.ru, incepand cu anul 1984 companiile Siemens, Mitsubishi Electric Corporation, Fuji, Toshiba si Hitachi Japan AE Power Systems au incheiat un pact mutual prin care omorau concurenta data de firmele mici, de pe piata. Conform datelor Comisiei Europene Antimonopol, aceste companii au purtat dialoguri codate in perioada 1988-2004 care stabileau politica de pret la produsele aduse pe piata, in functie de interes urcand sau coborand pretul la aparatura produsa pentru vanzare. In urma anchetei comisiei UE s-au aplicat amenzi in valoare de 750 milioane euro. Astfel Siemens a fost amendata cu 418 milioane euro! Mitsubishi va trebui sa plateasca 100 milioane euro, Toshiba 80 milioane euro, iar Hitachi 50 milioane euro.

CARACATITA. Din datele furnizate de catre comisia de ancheta reiese ca "acest grup facea excrocherii si jongla cu pretul de piata in momentul in care organiza licitatiile de vanzare la produse. Apoi isi transmiteau datele din contracte intre ele si se jucau cu preturile". Udo Nighate recunoaste ca Siemens, compania pe care o reprezinta, "a avut astfel de probleme doar in perioada 2002-2004. Suntem socati. Nu intelegem cum s-au aplicat aceste amenzi imense. Vom face recurs si suntem curiosi sa vedem de unde a facut rost Comisia de cifrele respective". Cu toate acestea, cea mai mare amenda a fost primita de compania farmaceutica Hoffmann - La Roche. Datorita unor intelegeri de pret la vanzarea unor produse in 2001 amenda aplicata companiei a fost de 790 milioane euro! "Noi am demonstrat inca o data ca nu toleram asocierile de tip Cartel si nu lasam sa se dezvolte in Europa astfel de asocieri care dauneaza bussines-ului veritabil" - a delarat Neelie Kroes, comisar european pentru concurenta.

×
Subiecte în articol: economic milioane