x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reducerea CAS la 5%, discutată luni cu reprezentanţii FMI

Reducerea CAS la 5%, discutată luni cu reprezentanţii FMI

de Elena Stan    |    01 Iun 2014   •   20:55
Reducerea CAS la 5%, discutată luni cu reprezentanţii FMI
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Autorităţile nu iau în calcul o lărgire a bazei de impozitare pentru CAS
Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) vine azi la Bucureşti, pentru a treia evaluare a acordului stand-by. Cea mai importantă temă de discuţie va fi reducerea CAS cu 5 % la angajator, de la jumătatea anului.

“Obiectivul zero al meu este reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Voi discuta cu reprezentanţii FMI, CE şi BM reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2014. Este o măsură pe care am susţinut-o de mult timp şi acum o voi promova cu toată tăria”, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, săptămăna trecută.

De asemeena, reprezentanţii FMI vor analiza creşterea economică, inflaţia, încasările la buget şi rectificarea bugetară de la mijlocul anului, pentru a stabili dacă România suportă impactul unei asemenea măsuri. Guvernul susţine că doreşte reducerea semnificativă a cotei contribuţiilor sociale fără să afecteze încasările la buget. În prezent, cota cumulată de CAS plătită de angajator este de 45%, iar colectarea se situează undeva la 32%, din cauza muncii la negru şi diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane. Potrivit ministrului Finanţelor, impactul bugetar al reducerii CAS este de 2,6 miliarde lei pe 6 luni, strict contabil, iar dacă se iau în calcul şi efectele pozitive ale aplicării acestei măsuri, respectiv venituri suplimentare din utilizarea banilor rămaşi la angajator, impactul bugetar negativ va fi de numai 1,5 miliarde lei pe 6 luni.

Reducerea TVA la alimente
Tot în zona fiscalităţii, Guvernul s-a angajat deja faţă de FMI să analizeze eficienţa reducerii cotei TVA la produse de panificaţie la 9%, pentru a putea cere reducerea cotei şi la alte alimente de bază. “Producţia fiscalizată din industria de morărit şi panificaţie a crescut cu 25% la făină şi cu 20% la pâine după şase luni de la reducerea TVA cu 9%, iar în plus au fost fiscalizate 150.000 de tone de produse”, declara recent preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN, Aurel Popescu. Guvernul a anunţat că dacă rezultatele reducerii evaziunii la pâine vor fi favorabile, atunci măsura va fi extinsă. Iniţial s-a vorbit că industria cărnii va urma celei de panificaţie, însă în urmă cu câteva săptămâni premierul Victor Ponta a spus că ar prefera legumele şi fructele. “Eu aş vrea în primul rând la fructe şi legume, pentru că acolo avem o evaziune uriaşă şi avem o competiţie neloială între producătorii locali şi fructele şi legumele care se aduc din afara UE şi UE, unde avem evaziune la taxele intracomunitare. Mergem spre 9% cotă redusă la aceste produse. Să vedem dacă putem să le facem împreună cu TVA la carne şi produse din carne”, a spus Ponta. În plus, autorităţile pregătesc o strategie nouă pentru impozitarea proprietăţilor în funcţie de destinaţia acestora.


×