x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reducerea TVA la pâine s-ar putea aplica din luna iunie

Reducerea TVA la pâine s-ar putea aplica din luna iunie

de Elena Stan    |    17 Feb 2013   •   17:19
Reducerea TVA la pâine s-ar putea aplica din luna iunie
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images
Atragerea fondurilor europene şi încurajarea tinerilor fermieri sunt doar câteva dintre priorităţile Ministerului Agriculturii

Reducerea taxei pe valoarea adăugată la pâine, de la 24% la 9%, ar putea fi aplicată din iunie 2013, a declarat Achim Irimescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la o dezbatere cu privire la noua Politică Agricolă Comună 2014-2020. Irimescu a mai spus că măsura vizează reducerea evaziunii fiscale, şi nu scăderea preţurilor la acest produs.

“Prima soluţie pentru a rezolva evaziunea fiscală este reducerea TVA. Sperăm că se va aplica reducerea TVA la pâine începând cu iunie şi sperăm ca rezultatul să fie pozitiv. Eu, unul, nu cred că se vor reduce preţurile, ci se va reduce evaziunea fiscală”, a spus Irimescu. Aşa cum declara şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, reducerea TVA la pâine este o măsură economică, nu una socială.

“Este foarte probabil ca reducerea TVA la pâine să nu se vadă în preţul de vânzare a acestui produs, deoarece cresc tarifele la utilităţi. Această măsură este una economică, nu una socială”, ne-a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Oficialul declara, în urmă cu o lună, că prin aplicarea unui nivel redus al TVA la pâine, pe tot lanţul de producţie – de la grâu la făină şi la produsul final –, scăderea încasărilor la bugetul de stat ar fi de 200 de milioane de lei într-un an.

“Eu cred că prin combaterea evaziunii fiscale, şi prin creşterea bazei de impozitare putem să recuperăm foarte uşor aceşti bani. Vrem să aplicăm acest program pe o perioadă de şase luni, iar încasările care ne-ar lipsi ar fi de 100 de milioane de lei, bani pe care cred că îi vom obţine foarte uşor. Dacă acest program-pilot va fi implementat în anul 2013 şi va avea succes, cu siguranţă în 2014 vom merge şi către ale zone, precum zona de carne”, a spus, atunci, şeful MADR.

Autorităţile române vor să reducă TVA la pâine chiar dacă FMI nu vede care ar fi avantajele unei astfel de abordări. Erik de Vrijer, şefului misiunii Fondului Monetar Internaţional, a arătat în ianuarie, la Bucureşti, că nu consideră oportună scăderea TVA la produsele de panificaţie. ”Nu este o idee bună să se fragmenteze sistemul fiscal, să aveţi scutiri, cote mai mici şi complicaţii de genul acesta. Experienţa din alte ţări ne arată că, dacă reduci cota de TVA la restaurante, hoteluri, la anumite produse, aceşti bani vor ajunge în altă parte”, a declarat Vrijer.

Fonduri pentru agricultură

În cadrul dezbaterii “Politica Agricolă Comună şi contribuţia sa la realizarea obiectivelor strategiei 2020 din perspectiva României” s-a subliniat necesitatea accelerării execuţiei unor proiecte, dar şi implementarea unor noi măsuri pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor. ”Agricultura are nevoie de cât mai mulţi bani europeni pentru a scădea semnificativ importurile. În 2013, trebuie să cheltuim 1,3 miliarde de euro pentru a evita dezangajarea de fonduri”, a afirmat Irimescu. Acesta  a mai spus că cel mai mult trebuie încurajat sectorul zootehnic. Bugetul acordat României în cadrul financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020 este de 39,8 miliarde de euro, iar în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) România are alocate 17,5 miliarde de euro, în creştere cu 27% faţă de alocaţia în exerciţiu bugetar 2007-1013. Astfel, pentru perioada 2014-2020, la pilonul plăţi directe, România are alocate peste 10 miliarde de euro, iar la pilonul dezvoltare regională are 7,1 miliarde de euro. În acest context, specialiştii apreciază că este necesară o implicare mai mare a agricultorilor, precum şi simplificarea modului de a acorda plăţile. ”Trebuie să vedem cum gestionăm cele 7,1 miliarde de euro în perioada 2014-2020, cum chivernisim această sumă pentru a ne atinge obiectivele. Trebuie, în primul rând, să reducem numărul de măsuri pentru care se alocă fonduri. În prezent avem 15-20 de măsuri, dar în viitor ne vom concentra pe modernizarea plantaţiilor agricole, modernizarea infrastructurii rurale şi pe susţinerea tinerilor fermieri, măsură pentru care ne gândim să dublăm suma acordată”, a spus Nicolae Popa, director general adjunct la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

Este foarte probabil ca reducerea TVA la pâine să nu se vadă în preţul de vânzare a acestui produs, deoarece cresc tarifele la utilităţi. Această măsură este una economică, nu una socială” Daniel Constantin

Ajutor pentru tinerii fermieri

O măsură eficientă pentru dezvoltarea agriculturii ar fi scutirea tinerilor fermieri de toate taxele şi impozitele timp de zece ani, potrivit preşedintelui LAPAR, Laurenţiu Baciu. “Pentru tineri şi pentru dezvoltarea agriculturii ar fi mai eficientă scutirea de toate taxele şi impozitele pe timp de zece ani, decât cei 40.000 de euro daţi pe schema de instalare a tinerilor fermieri. Este esenţial să cunoaştem ce se va întâmpla cu subvenţiile complementare după anul 2015, când reforma Uniunii Europene nu le va mai permite. Nu trebuie însă să aşteptăm totul de la Bruxelles, când fiecare ţară îşi protejează propria economie. În schimb, noi suntem neglijenţi, am uitat să facem notificarea pentru motorina pe 2013. De asemenea, România beneficiază de cea mai mică sumă de hectar din întreaga Europă. Toate acestea trebuie să îşi găsească o rezolvare în plan intern, printr-o colaborare între autorităţi şi fermieri”, a spus Laurenţiu Baciu.

×
Subiecte în articol: reducere tva paine alimente fonduri europene