x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Reformă" marca Ariton: Angajaţii IPCUP Ploieşti nu şi-au mai luat integral salariile de 10 luni.

"Reformă" marca Ariton: Angajaţii IPCUP Ploieşti nu şi-au mai luat integral salariile de 10 luni.

de Daniel Ionaşcu    |    02 Iun 2011   •   14:35
"Reformă" marca Ariton: Angajaţii IPCUP Ploieşti nu şi-au mai luat integral salariile de 10 luni.

Angajatii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Utilaj Petrolier - IPCUP Ploiesti nu si-au mai luat salariile integral de zece luni, din luna august anul trecut, restantele salariale contabilizand 1,6 milioane de lei.

Societatea este prinsa intre ciocan sI nicovala: nu are nici cum sa traiasca pentru ca are conturile blocate sI este executata silit si nici in insolventa nu poate intra pentru ca legislatia este neclara.
Satui de situatie incerta, sindicalistii au venit ieri cu jalba in protap la ministerul Economiei sI la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), unde au avut intalniri cu reprezentantii celor doua institutii.

Vicepresedintele ANAF Mihai Gogancea Vatasoiu a declarat ca, dupa parerea sa, datoriile istorice sI penalitatile, precum sI penalitatile de intarziere, in valoare totala de 6 milioane de lei, plus restantele salariale de 1,6 milioane de lei sunt cauzate sI de “managementul defectuos'.
Solutia este suspendarea executarii silite pe o perioada de 6 luni, la pachet cu acordarea de contracte de la ministerul Economiei, a spus el, citat de Agerpres.

“Exista in legislatie, la momentul acesta, o reglementare care arata ca printr-o Hotarare de Guvern se poate acorda o suspendarea a executarii silite, pe o perioada de maximum 6 luni si numai o singura data in existenta unei firme', a spus Mihai Gogancea Vatasoiu.

Vicepresedintele ANAF a aratat ca in acest fel s-ar putea “detensiona' situatia eventualele surse financiare ramanand la dispozitia IPCUP. “Solutia aceasta trebuie insa continuata cu un ajutor din partea Ministerului Economiei care este patronul de drept al societatii, care s-o reintroduca pe piata, practic, sa-i dea doua sau trei contracte pe care dansii sa le lucreze si sa primeasca bani', a adaugat oficialul ANAF, precizand ca a avut discutii in acest sens cu ministrul Economiei, care si-a manifestat disponibilitatea. “Lucrarile trebuie insa asezate in cadrul legal', a subliniat Mihai Gogancea Vatasoiu.

El spune, insa, ca institutul nu poate nici in insolventa sa intre. “Hotararea de Guvern ar reprezenta o gura de oxigen. Legislatia este insa lacunara. Institutul nu poate nici sa intre in insolventa. Dansii sunt condamnati in momentul de fata pentru ca nu pot nici sa moara, nici sa traiasca mai bine' a afirmat vicepresedintele ANAF.

Institutul a fost fondat in 1954 ca raspuns la necesitatea dezvoltarii unei industrii constructoare de utilaje petroliere, pe masura ce Romania si-a dezvoltat tot mai mult extractia de titei. Acum are 120 de salariati care vin la munca fara a fi platiti, cu toate ca exista contracte.

×
Subiecte în articol: anaf ministerul economiei ion ariton