x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reglementarile "valorii juste"

Reglementarile "valorii juste"

16 Oct 2004   •   00:00

Pana la sfarsitul anului, Ministerul Finantelor Publice (MFP) se va pronunta asupra adoptarii si in cazul agentilor economici a prevederilor Directivei Europene 65/2001 referitoare la includerea in contul de profit si pierderi a modificarilor de valoare a instrumentelor financiare (titluri tranzactionabile), a declarat Georgeta Petre, director in MFP.

ADRIAN N. IONESCU

Masura ar contribui atat la evidentierea realista a evolutiei activelor unei companii, cat si la incurajarea participarii mai semnificative a agentilor economici la pietele financiare, inclusiv cea de capital sau de instrumente derivative. Prevederile in cauza sunt deja in vigoare pentru banci.

STANDARDE. Reprezentantul MFP a mai anuntat ca s-a decalat termenul de realizare a raportarilor situatiilor financiare conform standardelor internationale de contabilitate (IAS), de la 31.XII. 2005 la 31 decembrie 2006. Standardele internationale prevad ca raportarile respective sa reflecte substanta economica a activitatii desfasurate de o companie, prin prezentarea "la valoarea justa" a activelor detinute si a obligatiilor angajate. "Rolul evaluatorului devine crucial in acest context", a apreciat Mihail Bojinca, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR), la o conferinta organizata in colaborare cu Pricewaterhouse Coopers, Ernst & Young si Deloitte.

Georgeta Petre a mai spus ca este in curs de aprobare modificarea ordinul privind tehnica de inventariere, in care se va schimba tocmai procedura de evaluare si inregistrare in bilant a elementelor inventariate. Potrivit definitiei de specialitate, "valoarea justa" a unui activ sau obligatii este cea care poate fi identificata rapid pe o piata sau poate fi calculata prin metode si tehnici recunoscute si standardizate de evaluare.

×
Subiecte în articol: economic