x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reguli noi pe Litoral

Reguli noi pe Litoral

de Elena Stan    |    28 Iul 2007   •   00:00
Reguli noi pe Litoral
Sursa foto: MARIN RAICA/

Turiştii vor fi informaţi despre calitatea apei de imbăiere şi vor avea asigurată o suprafaţă de 8 metri pătraţi de plajă de persoană. Măsura, spun hotelierii, ii va duce la reducerea numărului de turişti care vor alege Litoralul romănesc.


Turiştii vor fi informaţi despre calitatea apei de imbăiere şi vor avea asigurată o suprafaţă de 8 metri pătraţi de plajă de persoană. Măsura, spun hotelierii, ii va duce la reducerea numărului de turişti care vor alege Litoralul romănesc.


Executivul a aprobat miercuri o hotărăre de guvern privind suprafaţa de plajă ce trebuie asigurată unui turist. Specialiştii din domeniul turismului au păreri diferite vizavi de aceast act normativ care va intra in vigoare in sezonul următor. In timp ce unii consideră obligativitatea asigurării unei suprafeţe de 8 metri pătraţi pentru un turist un criteriu bun, alţii il consideră absurd sau deplasat. "Accesul pe plajele turistice romăneşti este liber. Este căt se poate de ilar să impui oamenilor să stea la o distanţă de 3 metri. Această prevedere nu este una normală. Ingrădirea accesului pe plajă este absurdă. Ce o să facem? Nu o să mai primim oamenii pe plajă? Cu privire la regulile informării turiştilor despre calitatea apei putem găsi soluţii. Putem face parteneriate cu primăria sau cu Ministerul Mediului, deoarece investiţia este mare, iar noi nu ne-o permitem", a explicat Ciprian Constantinescu, preşedintele Patronatului Industriei Hoteliere "Marea Neagră". "Cred că suprafaţa asigurată pănă acum, adică 3,25 metri pătraţi pentru un turist, era cam puţin. Turiştii stăteau inghesuiţi, iar operatorii işi puneau şezlongurile astfel incăt turistul venit pe cont propriu nu mai avea unde să-şi pună prosopul. Acum cred că va exista un spaţiu mai aerisit pentru trecerea printre prosoape", a declarat Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Romănesc (FPTR).


AFACERE. Reprezentanţii agenţiilor de turism cred că această condiţie va duce la scăderea numărului de turişti care vor ajunge pe Litoral. "Cred că decizia de a asigura unui turist 8 mătri pătraţi de plajă este puţin deplasată, deoarece nu era nimeni deranjat de suprafaţa de 3,25 de metri pătraţi, căt era pănă acum. Cred că punerea in practică a acestei decizii va duce la scăderea numărului de turişti care vor veni pe Litoral. Este păcat că autorităţile vin cu această decizie in momentul in care turismul intern creşte simţitor", a explicat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvănt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor din Turism (ANAT).


LA ALŢII. Nume sonore din industria turismului spun că nicăieri in lume nu există o astfel de condiţie "stupidă". "Nu ne-a consultat nimeni cu privire la această hotărăre de guvern, deşi conform legii trebuia să o facă. Pare făcută cam in birou. Dacă nu ne consultă şi fac legea din birou, să o respecte dumnealor. Din căte ştiu eu, in străinătate nu există o astfel de condiţie", a spus Ciprian Constantinescu. "In Turcia sau in Grecia nu există reguli cu privire la asigurarea unei suprafeţe de plajă pentru un turist. Acolo, turiştii stau la un metru unul de altul şi se simt foarte bine, iar acolo, suprafaţa de plajă este mult mai mare decăt la noi şi mult mai bine amenajată", a declarat Traian Bădulescu. "In străinătate există plaje clasificate blue flag, unde condiţiile sunt mai stricte, insă in rest nu există criterii privind asigurarea unei suprafeţe de plajă pentru un turist", a declarat Daniel Vasilescu.


Condiţii de confort pentru turişti

Administratorii plajelor trebuie să asigure turiştilor o suprafaţă de 8 metri pătraţi de plajă şi căte un coş de gunoi la 250 de metri pătraţi. De asemenea, trebuie să faciliteze accesul turiştilor la serviciile publice de salvare acvatică şi de prim-ajutor, să pună la dispoziţia persoanelor cu handicap rampe de acces pe plajă şi să informeze populaţia cu privire la calitatea apei de imbăiere. Plajele vor fi autorizate pe baza unui dosar ce va cuprinde informaţii privind suprafaţa utilizabilă, lungimea porţiunii de teren invecinate cu apa, localizarea celui mai apropiat punct medical, de prim-ajutor şi de salvamar, precum şi o estimare a capacităţii in număr de persoane. Dosarul trebuie să cuprindă şi un buletin de analiză a calităţii apei de imbăiere, efectuat cu maximum 30 de zile inainte de inceperea sezonului de imbăiere, şi lista instituţiilor şi a persoanelor care trebuie contactate in cazul unei poluări.

×
Subiecte în articol: economic metri pătraţi plaja