x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Remus Borza: "Machitski a venit la negocierile Alro cu Hidroelectrica. Ne-am plăcut, a fost dragoste la prima vedere, dar oferta a rămas ca-n tren"

Remus Borza: "Machitski a venit la negocierile Alro cu Hidroelectrica. Ne-am plăcut, a fost dragoste la prima vedere, dar oferta a rămas ca-n tren"

de Daniel Ionaşcu    |    11 Iul 2012   •   21:00
Remus Borza: "Machitski a venit la negocierile Alro cu Hidroelectrica. Ne-am plăcut, a fost dragoste la prima vedere, dar oferta a rămas ca-n tren"

Oligarhul rus Vitali Machitski, proprietarul grupului Vimetco, a venit la Bucuresti pentru a participa la discutiile dintre Hidroelectrica si Alro, cel mai mare client al producatorului de stat. Cu toate acestea, oferta facuta de rusi pentru energia hidro este in continuare departe de asteptarile pe care Hidroelectrica, societate aflata in insolventa, le are.

"Ne-am placut, a fost dragoste la prima vedere, dar totul a ramas ca-n tren. Machitski a fost fermecator, jovial dar oferta comerciala a dansilor e inca departe de ceea ce ne dorim", a declarat pentru Jurnalul National Remus Borza, partener la Euro Insol, firma desemnata de instanta ca administrator judiciar pentru insolventa Hidroelectrica.

El a mai precizat ca va trata diferentiat toti consumatorii industriali, de care depind sute de locuri de munca si alte companii din industria orizontala, de traderii care "muta cateva hartii". "E vorba de locuri de munca, de taxe, angajati, somaj", a mai precizat Borza. El a mai completat ca va exista inca o runda de negocieri cu reprezentantii Alro.

Combinatul de aluminiu are cel mai mare contract cu Hidroelectrica, de 3 TWh anual. Din cauza secetei, Hidroelectrica a livrat anul trecut catre Alro 2,49 TWh pentru 322,4 milioane de lei. Pretul pe fiecare MWh este de 130 lei, in vreme ce pe OPCOM acum este de 210 lei. Alro are, oricum, un contract legat de pretul aluminiului de pe London Metal Exchange, bursa de metale de la Londra.

Electrocarbon si Elsid vin maine la raport

Pe langa Alro, mai exista si alte companii industriale care au contracte bilaterale pentru energie cu Hidroelectrica. Acestia sunt Electrocarbon Slatina si Elsid Titu, iar Electromagnetica este atat furnizor pentru alte firme, cat si producator industrial.

Anul trecut Electrocarbon a preluat 156.000 MW cu 16,1 milioane de lei iar Elsid Titu a cumparat 172.000 MW contra a 17,7 milioane de lei. Acestea sunt detinute de catre oamenii de afaceri Mihai Tufan si Mihai Anastasescu. Cele doua companii cumpara energia cu 103 lei/MWh dupa ce au avut castig de cauza in instanta. Costul de productie al energiei hidro este acum de 125 lei/MWh, astfel ca cei doi producatori industriali sunt practic subventionati de catre Hidroelectrica. Cele doua companii se judeca cu producatorul de stat, cazurile fiind acum la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Hidroelectrica va negocia cu Electrocarbon si Elsid maine, cand va avea loc un adevarat tur de forta. Tot maine, vor veni si reprezentantii traderilor Alpiq Romenergie si Alpiq Industries.

Electromagnetica, aproape de un nou contract

"Cel mai aproape sa semnam suntem cu Electromagnetica, oferta este aproape de ceea ce vrem", a afirmat Borza. El a completat, insa, ca inca nu s-a parafat o intelegere. Electromagnetica a cumparat anul trecut 890.000 MW de electricitate hidro cu 124,9 milioane de lei. Compania are atat productie industriala, cat si o parte de furnizare. Printre clientii sai se afla multe grupuri care produc componente in industria auto: Lisa Draxlmaier, Schaeffler Romania, Harting Romania Sibiu, Rombat, dar si producatorii industriali IPROEB Bistrita, Teraplast si Phoenix Mecano-Plastic.

Vinerea trecuta a avut loc prima runda de negocieri cu Energy Financing Team, ai caror reprezentanti nu au avut, insa, mandat sa semneze un act aditional la contract, dupa cum declara recent Remus Vulpescu, administrator special al Hidroelectrica si sef al OPSPI.

EFT - ultimul avertisment inainte de denuntare

EFT a cumparat anul trecut 1 TWh de energie hidro cu 136 milioane de lei. Pretul pe fiecare MWh este 130 lei. EFT Romania este detinuta de firma daneza EFT Holdings, care la randul sau este detinuta de EFT International Investments Holdings din Marea Britanie. Finalmente, aceasta este controlata de un offshore din Cipru, EFT Investments Ltd. Compania exporta cea mai mare parte a energiei cumparate de la Hidroelectrica.

Vulpescu a spus ca negocierile au ca data-limita ziua de 16 iulie. "Tot negociem de sapte luni. Asa ceva nu poate continua la nesfarsit", declara el pentru Jurnalul.

×