x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Remus Vulpescu: Statul va ceda către Oltchim şi salariaţi, cu titlu de împrumut, banii obţinuţi din vânzarea acţiunilor pentru repornirea combinatului

Remus Vulpescu: Statul va ceda către Oltchim şi salariaţi, cu titlu de împrumut, banii obţinuţi din vânzarea acţiunilor pentru repornirea combinatului

21 Sep 2012   •   10:42

Statul va imprumuta banii obtinuti din vanzarea celor 54% din actiuni catre Oltchim si salariatii sai pentru repornirea combinatului, a declarat Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).

El a precizat clar ca va fi vorba doar de cateva zeci de milioane de euro iar suma nu va include banii obtinuti de AVAS sau Electrica pentru creantele lor.

Oltchim e o companie cu capitaluri proprii negative, cu active negative si cu perspective slabe de redresare in acest moment, a mai spus Vulpescu, in cadrul sedintei de licitatie a combinatului.

Vulpescu a precizat ca Oltchim are o datorie de peste 700 de milioane de eudo, despre care a afirmat ca este "inspaimantatoare pentru orice investitor".
El a explicat si de ce a renuntat la conversia creantelor AVAS. "O conversie a creantelor este o idee buna si e un procedeu prin care se amelioreaza situatia oricarei companii, dar in cazul Oltchim ar fi fost buna daca ar fi inclus majoritatea datoriilor. Conversia creantei noastre (AVAS-nr) ar fi diminuat de 65 de ori capitalul actionarilor minoritari, ceea ce ar fi dus la impotrivirea lor, inclusiv cei de pe bursa. Majorarea ar fi dus statul la 99%, insa asta tot n-ar fi rezolvat problema datoriilor. Ar fi avut in continuare datorii de 450 milioane de euro si a doua zi dupa privatizare i-ar fi batut creditorii la usa", a afirmat el.

Vulpescu a adaugat ca ar fi fost bine daca majorarea de capital ar fi facut ca statul sa fie actionar minoritar cu 15-20%, insa pentru asta ar fi trebuit cautat un investitor strategic. Or, o astfel de companie nu ar fi venit decat cu perspectiva realizarii unor profituri. Oltchim este pr pierdere din 2007.

"Guvernarea trecuta avea ca scadenta luna iunie pentru privatizare, in luna mai actuala guvernare a reusit cu greu sa impinga privatizarea pana azi", a spus el. (Daniel Ionascu)

×
Subiecte în articol: oltchim statul salariaţi