x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie RESTRICŢII LA CREDITE / Lipsa banilor blochează economia

RESTRICŢII LA CREDITE / Lipsa banilor blochează economia

de Daniela Ivan    |    13 Noi 2008   •   00:00
RESTRICŢII LA CREDITE / Lipsa banilor blochează economia

LUMEA ÎN CRIZĂ:Firmele resimt puternic reducerea apetitului băncilor de a acorda credite şi au probleme de lichiditate. Mai ales că finanţările poartă dobânzi de peste 14% la lei. Şi creditul în valută se va scumpi şi va deveni tot mai rar.

Creditul în valută se va reduce şi mai mult în perioada următoare, din cauza limitării liniilor de finanţare de la băncile-mamă şi a creşterii costurilor la nivel internaţional, iar finanţările în lei vor fi tot mai solicitate, atât de firme, cât şi de populaţie, a declarat preşedintele CEC, Radu Gheţea. “Vom asista la o scădere a creditului pentru valută. Nu cred că se mai pune problema unei intensificări a creditului în valută”, a spus Gheţea. El a mai explicat că firmele vor accesa tot mai greu credite în valută şi ca urmare a scăderii ratingului de ţară de către S&P şi Fitch, decizii care, deşi sunt “incorecte şi nedrepte”, vor duce la majorarea costurilor pentru atragerea de resurse în monedă străină.

DOBĂNZI MARI
Firmele care se împrumută la bănci în lei găsesc finanţări la dobânzi de minim 14%-15%, ceea ce le scade foarte mult din profitabilitate. Cu toate astea, preşedintele CEC spune că chiar şi la acest nivel costul finanţării în lei este mai bun decât al împrumuturilor în valută, dacă se are în vedere riscul valutar. “Activitatea economică înregistrează scăderi şi sunt semne clare că unele proiecte care necesită finanţări de la bănci vor fi abandonate sau amânate”, a declarat preşedintele CEC, Radu Gheţea. Firmele mici şi mijlocii vor avea nevoie de sprijin financiar pentru a rezista pe piaţă la un nivel atât de ridicat al dobânzilor. Cu toate astea, băncile în parteneriat cu Guvernul ar putea găsi cea mai bună formulă pentru a susţine creditarea economiei. “În comunitatea bancară se vorbeşte despre o creştere economică de 5% pentru anul viitor”, a explicat Gheţea. El a adăugat că România are încă potenţial şi că sunt aşteptaţi 30 de miliarde de euro, bani care vor ajunge în infrastructură şi agricultură.

BANII DE DACII, ÎN TITLURI DE STAT
Casa de Economii şi Consemnaţiuni a plasat în luna octombrie 300 de milioane de lei pentru achiziţionarea de titluri de stat, perioadă în care a primit de la Finanţe peste 700 de milioane de lei în contul despăgubirilor deponenţilor pentru automobile Dacia, a declarat preşedintele CEC, Radu Gheţea. El a explicat că, în condiţiile unor sume atât de mari venite de la acţionarul majoritar, banca trebuie să demonstreze că face nişte plasamente sigure cu aceşti bani, mai ales în contextul crizei financiare internaţionale.

 

Românii vor fi mână spartă de Sărbători

Jumătate din români vor să cheltuiască mai mult decât anul trecut în perioada Sărbătorilor de iarnă, deşi se aşteaptă la o deteriorare a situaţiei lor financiare pentru 2009, pe fondul crizei financiare.

Cumpărăturile de Crăciun nu vor fi afectate de criza financiară, iar 45% dintre români intenţionează să-şi mărească cheltuielile în această perioadă, conform unui studiu al companiei Deloitte. Totuşi, autorii studiului acceptă că “ne confruntăm cu un mediu economic atât de instabil. În acest context, orice intenţie de a anticipa nivelul cumpărăturilor de Crăciun include şi o doză considerabilă de incertitudine”. Comparativ cu anii trecuţi, aproape jumătate din români îşi stabileşte un buget pentru Sărbători şi 69% dintre ei preferă brandurile premium şi nu sunt interesaţi de magazinele de discount. “Circa 45% dintre români se aşteaptă la o deteriorare economică în 2009. Cu toate acestea, doar o parte din ei crede că puterea lor de cumpărare va scădea faţă de anul trecut, chiar dacă simt deja impactul crizei financiare. Într-un mediu economic sumbru, 45% dintre români vor să îşi majoreze cheltuielile de sărbători”, se arată într-un studiu al companiei Deloitte.

CADOURI
Retailul trebuie să îşi concentreze atenţia asupra ofertelor speciale şi a cumpărăturilor realizate în perioada Sărbătorilor care vor atrage 78% din toate cumpărăturile din România. Studiul arată că în topul listei de cadouri dorite rămân îmbrăcămintea şi încălţămintea, dar, în acelaşi timp, cererea de cadouri sub formă de bani şi tichete cadou continuă să crească. Mai mult, majoritatea românilor (77%) îşi cumpără cadourile mai ales din hipermarketuri şi este atentă la metodele de producţie şi ţările de provenienţă. Potrivit studiului, topul primelor trei cadouri achiziţionate online în România este format din cărţi (39%), bijuterii/ceasuri (24%) şi MP3 Playere/iPod-uri (21%). Referitor la criza financiară, 46% dintre români consideră că economia este în recesiune, faţă de trei sferturi dintre europeni. 50% dintre români cred că declinul financiar nu va avea un impact direct asupra situaţiei lor personale. În acelaşi timp, 60% dintre europeni se aşteaptă la un declin economic şi la scăderea puterii de cumpărare în 2009, iar 40% dintre ei vor să îşi limiteze cheltuielile de sfârşit de an pe cadouri. Consumatorii sunt îngrijoraţi mai ales de scumpirea alimentelor şi a energiei.

 

Cursul se apropie de 3,9 lei pentru un euro

Leul a intrat într-o perioadă de depreciere rapidă şi a pierdut într-o săptămână peste 12 bani. Numai ieri moneda naţională s-a depreciat cu 5 bani, pe fondul speculatorilor. Speculatorii au mizat iar pe deprecierea leului, ceea ce a urcat cursul la peste 3,85 lei/euro, nivel neatins de o lună de zile, însă frica de intervenţie a  BNR a temperat cotaţiile. “Învestitorii se întreabă care este nivelul la care va interveni BNR-ul ca să apere leul, mai ales că Banca centrală a transmis foarte clar că va interveni când va considera necesar”, a declarat Ciprian Mihai, şef de departament în cadrul trezoreriei Volksbank. El a adăugat că, “e posibil ca nivelul de 3,90 lei/euro să fie considerat un nou prag, chiar şi 3,86 lei/euro, motiv pentru care mulţi speculatori şi-au închis deja o parte din poziţiile pe lei când cursul a ajuns la 3,85 lei/euro, ca să nu mai înregistreze pierderile de săptămânile trecute. Că este un atac focalizat numai pe leu o demonstrează şi evoluţia monedelor din regiune, monede care au avut o evoluţie contrară. Forintul s-a stabilizat la cotaţii de 268-269 unităţi/euro, iar zlotul a intrat pe o tendinţă de întărire, câştigând teren de la 3,78 la 3,72 unităţi/euro.

BĂNCILE SUNT MAI PREGĂTITE
Un atac asupra leului din partea speculatorilor străini poate apărea oricând, la fel ca în luna octombrie, dar băncile româneşti vor fi mai bine pregătite, a declarat preşedintele CEC, Radu Gheţea, preşedinte la Asociaţia Română a Băncilor (ARB). “Sigur, ne putem aştepta oricând ca un nou atac asupra leului să vină, de oriunde, dar sper că pentru comunitatea bancară să fie un deja-vu”, a mai spus Gheţea. Preşedintele ARB crede că băncile ar fi trebuit să fie pregătite şi în octombrie, întrucât la fiecare sfârşit de lună din acest an dobânzile urcă semnificativ, la finalul perioadei de constituire a rezervei. Pe de altă parte, Gheţea susţine că a înţeles poziţia BNR, “care este stăpână pe acest mod de abordare”, dar că o dată cu diminuare presiunilor ar fi bine să se asigure o lichiditate mai accesibilă pe piaţa monetară. Se pare că încă nu a sosit acest moment, deoarece speculatorii stau cu ochii pe leu pentru a-şi acoperi găurile din octombrie. Acum au primit un ajutor nesperat de la agenţiile de rating care au retrogradat România la un nivel nerecomandat pentru investiţii.

INVESTIŢII MAI MICI CU 30% ANUL ACESTA
Investiţiile fondurilor private şi de capital de risc au scăzut cu 30% anul acesta faţă de 2008, ajungând la doar 300-350 de milioane de euro. “Investiţiile fondurilor de private equity vor totaliza probabil 300-350 de milioane de euro în 2008, nivel mai redus decât în 2007. Scăderea ar putea fi şi mai accentuată dacă nu se vor încheia unele tranzacţii de care ştim că sunt în curs de negociere”, a declarat, miercuri, Robert Luke, preşedintele Asociaţiei de Investiţii Private şi Capital de Risc din Sud-Estul Europei.

×
Subiecte în articol: economic preşedintele romani ghetea ghe