x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Restructurare portocalie la AVAS

Restructurare portocalie la AVAS

de Elena Stan    |    11 Iun 2010   •   00:00
Restructurare portocalie la AVAS
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Majoritatea salariaţilor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) care au dat în judecată instituţia deoarece le-au fost reduse salariile au fost avansaţi în funcţie. În schimb, angajaţii docili care au înghiţit găluşca, în legătură cu reducerile salariale, sunt pe lista celor care urmează a fi disponibilizaţi.

"Sunt în jur de 100 de angajaţi care şi-au dat demisia în ultima periodă de la AVAS, deoarece nu au mai suportat măgăriile care se întâmplă în instituţie", ne-a declarat o sursă din cadrul instituţiei.

Una dintre nereguli este numirea pe posturi a unor oameni fără nici o pregătire în domeniul de activitate al departametului ce urmează să-l conducă. De exemplu, un inginer a ajuns şeful departamentului juridic, care aplică Legea 10/2001, cea cu privire la regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. "Cei care au «înţeles», care vor fi daţi afară, sunt fraierii, care nu reprezintă un pericol la adresa mahărilor puşi la conducere pe criterii politice - membri PDL sau simpatizanţi. Ca să se dea impresia existenţei vreunor criterii privind restructurarea personalului, ştabii din AVAS au inventat unul: să fie daţi afară salariaţii AVAS cu pregătire politehnică, inginerească. Asta, în condiţiile în care profilul profesional al salariatului din FPS/ APAPS/AVAS a fost, de la înfiinţarea instituţiei, cel de inginer sau economist, sau jurist?", spune sursa citată.

Acum, la AVAS, cine nu este simpatizant PDL este pus pe "lista neagră". "Un coleg a pus pe internet mai multe caricaturi cu miniştrii PDL ai Guvernului Boc, iar Dan Florea, vicepreşedinte AVAS, a cerut o echipă de control care să-l sancţioneze administrativ, iar acum este pe lista celor care urmează să fie disponibilizaţi. Gluma l-a costat postul pe care îl ocupă", ne-a declarat sursa AVAS.

AVAS a concediat colectiv, la 31 mai, 155 de angajaţi, reprezentând peste o treime din totalul salariaţilor, şi a anunţat că finalul programului de restructurare, început în decembrie 2009, va rezulta o reducere de personal cu 48% şi a salariului mediu în instituţie cu 60%, potrivit unui comunicat al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Până acum, reducerea cheltuielilor de personal a fost realizată prin diminuarea numărului de posturi de la 510 la 422, în baza HG 1436/2009. Din 31 mai a intrat în vigoare noua structură organizatorică a AVAS. Aceasta presupune o nouă reducere de posturi, de la 422 la 267, şi o scădere a numărului de funcţii de conducere. Au fost desfiinţate 13 posturi de director general şi director general adjunct, iar numărul consilierilor a fost redus de la 13 la 10, potrivit comunicatului AVAS. Nu s-a umblat însă la numărul vicepreşedinţilor.


AVAS, condusă de un fost şef de fermă şi vicepreşedinţi incompatibili
De la coada vacii a ajuns să aibă pe mână privatizarea activelor statului. Aurelian Popa a fost numit în 2009 în funcţia de preşedinte al AVAS prin decizia premierului Emil Boc. El are 51 de ani şi şi-a început cariera de jos, ocupând funcţia de şef de fermă la IAS Titu, Dâmboviţa, în perioada 1983-1990, după care, timp de aproape cinci ani, a fost director general la Terra Titu. Din mai 2005 şi până în decembrie 2005, acesta a fost director executiv la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dâmboviţa, urmând ca până în martie 2008 să ocupe scaunul de prefect pentru judeţul Dâmboviţa.

Din martie 2008 şi până în octombrie 2009 a fost inspector guvernamental la SGG. De aici până la conducerea AVAS nu a mai fost decât un pas. În ziua în care a fost numit Popa la cârma AVAS, Boc i-a uns vicepreşedinţi pe Ioana Bruchental Pop şi pe Daniel Florea. Ioana Bruchental Pop nu a catadicsit să-şi posteze CV-ul pe site-ul instituţiei, singura ei recomandare a fost că este fina ministrului pedelist Vasile Blaga, partid pe care îl îmbrăţişează şi ea din 1996. Daniel Florea este membru PDL, a mai lucrat la AVAS, a fost judecător, a scris o carte şi a fost implicat în mai multe scandaluri. "Florea a fost administrator special la Petromin, unde a făcut achiziţii la preţuri de peste cinci ori mai mari decât preţul pieţei. El este singurul care a dat NUP în dosarul "Flota", potrivit surselor din AVAS. Florea a fost consilier al ministrului Transporturilor, Radu Berceanu. Vicepreşedinţi ai AVAS mai sunt fina lui Prigoană, Cristina Chiriac, şi invizibilul Mircea Ioan Pavelescu. Toţi vicepreşedinţii sunt incompatibili cu funcţiile pe care le ocupă.

×
Subiecte în articol: economic AVAS restructurare PDL