x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Restructurare - Privatizarea CEC devine amintire

Restructurare - Privatizarea CEC devine amintire

de Daniela Ivan    |    Adrian Mihai    |    19 Ian 2006   •   00:00
Restructurare - Privatizarea CEC devine amintire

Stoparea privatizarii CEC prinde contur. Vanzarea actiunilor ar putea fi amanata cu doi ani in cazul in care Comisia de privatizare se va convinge ca restructurarea bancii este posibila si fara un investitor strategic, lucru partial deja demonstrat in ultimul an.

Conducerea CEC lucreaza la un plan de afaceri care are in vedere restructurarea si dezvoltarea bancii fara un investitor strategic. Planul a fost solicitat chiar de Comisia de privatizare, care a luat in calcul si varianta de amanare a privatizarii pe o perioada de maximum doi ani, au declarat surse din Ministerul de Finante, citate de Mediafax.

Vestea a fost confirmata de presedintele CEC, Eugen Radulescu. "Lucram la un plan de afaceri pana in 2008, pornind de la diferite asumtii, dar ignorand intr-o anumita masura daca se face privatizarea", a declarat oficialul CEC. Insa el a adaugat ca nu exclude varianta ca membrii Comisiei de privatizare sa doreasca o analiza bazata pe mai multe scenarii, caz in care conducerea bancii va elabora si alte strategii.

SCHIMBARE. Inceputul acestui an a debutat cu o schimbare de opinie care a venit chiar de la Sebastian Vladescu, presedintele Comisiei de privatizare. Acesta a declarat ca luna ianuarie nu mai reprezinta un obiectiv ferm pentru depunerea ofertelor finale angajante. Vladescu a recunoscut ca nu este incantat de ofertele preliminare si ca analizeaza cea mai buna varianta pentru CEC. Este clar ca dupa ce Erste Bank a castigat licitatia pentru preluarea BCR, CEC a pierdut unul dintre cei mai importanti competitori. Reprezentantii Erste Bank facusera declaratii ferme ca sunt interesati de cumpararea CEC, principalele motive invocate de acestia fiind reteaua mare a bancii romanesti si experienta austriecilor de a restructura banci aflate in dificulati financiare. In cursa au mai ramas National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen.

SUPARARE MODERATA. Bancile participante la privatizare isi camufleaza supararea. "OTP Bank este increzatoare ca procesul de privatizare a CEC este corect si transparent. Ultimul pas in proces a fost submiterea ofertei indicative la 21 octombrie 2005. Incheierea rapida si cu succes a privatizarii CEC, potrivit punctului de vedere al OTP, este importanta pentru statul roman si orice potential investitor, ca si pentru pentru CEC", ne-a declarat Cristina Istrate, Senior Brand Manager al OTP Bank.

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, alt competitor pentru privatizarea CEC, spune ca va continua lupta: "Ne pregatim in continuare pentru urmatoarea etapa a privatizarii CEC. Suntem intr-un proces de privatizare bine definit si in consecinta nu cred ca trebuie sa facem alte comentarii; vom analiza situatia pe masura ce vom avea informatii suplimentare".

PROGRAM
"Lucram la un plan de afaceri pana in 2008, ignorand intr-o anumita masura daca se face privatizarea" - Eugen Radulescu, presedintele CEC

INVESTITII
Pentru acest an, banca si-a programat investitii de 100 de milioane de lei, de aproape doua ori mai mari decat anul trecut. Principalele directii investitionale sunt reprezentate de sistemul IT si de pregatirea personalului.

In ceea ce priveste continuarea procesului de restructurare, Radulescu vorbeste in principal de relocarea unitatilor si mai putin de restrangerea retelei teritoriale, care insumeaza 1.400 de agentii. Totodata, presedinte CEC estimeaza ca numarul angajatilor s-ar putea reduce si in acest an cu pana la 1.000 de salariati. Aproape 1.500 de persoane au fost disponibilizate in 2005.

Informatizarea este considerata de catre manageri ca fiind cea mai mare realizare din 2005. Tinta a fost conectarea online la centrala bancii a unui numar de 700 de unitati. Celelalte, in numar de 700, urmeaza sa fie conectate in sistem "dial-up" pana in luna martie a acestuia an. Investitiile s-au facut din cele 29 de milioane de RON prevazute in buget, au anuntat managerii bancii. Alte 6 milioane de euro urmau sa fie investite in 2006, pana cand banca trebuia sa fie preluata de noul proprietar.

BANCA ESTE PROFITABILA
CEC s-a aflat anul trecut intr-un proces important de restructurare si modernizare si a incheiat anul cu un profit de aproximativ 2 milioane de euro. Profitul net tintit anul acesta este de 10-15 milioane de euro. In 2005, banca a fost informatizata, si-a lansat primele carduri de plata si un serviciu de transfer rapid de bani. Cota de piata in functie de active, de 4,3%-4,4%. Strategia pe 2006 prevede recastigarea cotei de piata, fiind vizata depasirea pragului de 5% din totalul activelor din sistemul bancar pana la finele anului. Conducerea bancii crede ca este posibila o crestere de cel putin un punct procentual la nivelul cotei de piata si in 2007.
×
Subiecte în articol: economic privatizare băncii bank