x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reteaua de piloşi, vânzători de mobilă şi mecanici auto care administrează Transelectrica. Se pregătesc un popă şi un medic legist

Reteaua de piloşi, vânzători de mobilă şi mecanici auto care administrează Transelectrica. Se pregătesc un popă şi un medic legist

de Daniel Ionaşcu    |    18 Mar 2012   •   21:00
Reteaua de piloşi, vânzători de mobilă şi mecanici auto care administrează Transelectrica. Se pregătesc un popă şi un medic legist

Transelectrica, coloana vertebrala care tine functional sistemul energetic romanesc, va fi transferata de la Ministerul Economiei catre un alt minister. Motivul acestei mutari este ca Uniunea Europeana a vrut, prin Pachetul 3 din energie, ca operatorii de sistem sa fie cu adevarat independenti atat de catre organismele de stat, cat si de producatorii si furnizorii de energie. O privire asupra Consiliului de Administratie al Transelectrica, plin de consilieri personali, fosti ministri si de oameni fara legatura cu energia, arata cat de independenta este, in realitate, com­pania.

Echipa de soc
Il gasim aici pe Gheorghe Seculici, fost vicepremier in Guvernul Romaniei, actualmente presedinte al PDL Arad. De profesie arhitect, cu­matrul presedintelui Traian Ba­sescu a fost numit in functie in 30 mar­tie 2009 si are mandat pana in 2013.

Urmatorul in ordinea vechimii este ilustrul necunoscut Andrei-Gabriel Benghea-Malaies. Acesta a absolvit ASE in 2003, iar in perioada 2003-2005 a urmat un master in Comunicare si Relatii Publice, urmat de un MBA in Franta. In privinta activitatii profesionale, Benghea-Malaies s-a remarcat prin trainingul pe care-l facea la Orange Romania intre 2002 si 2003 si activitatile de marketing si vanzari pe care le-a derulat intre 2003 si 2005 la 3M Romania SRL, potrivit CV-ului sau postat pe site-ul Transelectrica. Si s-a remarcat atat de bine, incat a fost numit consilier al ministrului de Finante. Din 2006 deja a ajuns director de ca­binet la Ministerul Finantelor si membru in CA si AGA la CFR, Loteria Nationala, Imprimeria Nationala si Romaniafilm. Din 2007 pana in prezent este consultant in cadrul Mckinsey&Company, pe domeniile energie, industrie, retail si alimentatie.

Dumitru-Vergil Orlandea si Sergiu Norut Stanisteanu sunt doua "mosteniri" ale fostului ministru Ion Ari­ton. Absolvent de... sport in 2000, Or­landea a adunat unul peste altul tot fe­lul de mastere si cursuri postuniver­sitare, de la "Integrarea Turismului si Serviciilor" pana la masterul in "Ma­nagementul resur­selor umane in sistemul autoritatilor de ordine pu­blica". Din 2003 pana in 2005, Or­lan­dea a condus firma de paza Trans Guard din Sibiu, pentru ca apoi, pana in 2009, sa fie seful unui magazin care vindea mobila si articole de iluminat – Claudia Impex SRL, Sibiu. Pana in 2009 a fost seful organizatiei PNG Sibiu, pozitie din care a candidat pentru un post de deputat sub bagheta lui Gigi Becali. In 2009 a venit si nu­mi­rea in functia de director de cabinet pentru Seful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne. Din septembrie 2010, Ion Ariton l-a luat consilier personal la Ministerul Economiei si a fost pastrat si de succesorul acestuia, Lucian Bode. Orlandea este atat de "competent" in ener­gie, incat l-a inlocuit in CA la Transelectrica fix pe Alexandru Sandulescu, directorul Directiei Energie din Mi­nisterul Economiei.

Sergiu Norut Stanisteanu provine si el din Ministerul Economiei. Absolvent al Institutului Politehnic Bu­curesti, Facultatea Transporturi, Stanisteanu este din 2010 doctor in stiinte militare si informatii pe probleme de securitate nationala. Din lunga sa cariera spicuim: inginer la NAVROM Giurgiu, mecanic-sef la ITA Giurgiu si sef de unitate la Dacia Service Bucuresti, filiala Giurgiu. De doua ori a fost prefect de Giurgiu, iar din 3 decembrie 2009 este secretar general al Ministerului Economiei. Stanisteanu este si membru in CA la Hidroelectrica. Surse din sectorul energetic au declarat pentru Jurnalul National ca Stanisteanu si-a dat demisia din CA, iar Seculici a fost propus pentru a fi presedinte al organului de conducere.

In fine, dar nu cel din urma, tot in CA la Transelectrica il gasim pe Adrian Vevera, fost consilier al lui Emil Boc pe cand ocupa fotoliul de premier. El a fost numit la inceputul acestui an in locul lui Horia Ha­ha­ianu. Dupa ce presa a relatat despre lipsa sa de competenta in domeniul energetic – el fiind consilier pe probleme de securitate, absolvent de Fizica si Drept si avand un master in Relatii Internationale –, in urma scandalului public ce a urmat el si-a dat demisia din functia de presedinte al CA. Si-a pastrat insa postul de administrator.

Un preot si un legist stau la coada
Lucian Bode, noul ministru, vrea si el schim­bari in CA. Presa a scris ca acestia sunt tot oameni fara legatura cu energia. "In plus, am mai aflat ca in CA vor in­tra membri noi, care nu au nici o le­ga­tura cu energia, dar au stranse le­ga­turi politice la PDL – Andrei To­dea, de profesie medic legist, dar nu­mit de PDL secretar general la Minis­terul Eco­nomiei, si Silviu Manastire, de pro­fesie preot, in prezent consi­lier al mi­nistrului Bode. Mai mult, si di­rec­torul de cabinet al ministrului, Mar­gin Gabriel-Adrian, va face parte din CA", se arata intr-un comunicat al vicepresedintelui PSD, Cons­tantin Nita. PSD a cerut suspen­darea ope­ratiunii de vanzare a pa­chetului de ac­tiuni si inlocuirea condu­cerii po­li­tice. Consi­liul de Administratie va numi viitorul ma­nager privat ales de minister.

Control independent, proprietar nestiut
Autoritatile au reusit inca o performanta: in timpul ofertei pentru 15% din titlurile Transelectrica au anuntat ca societatea va fi transferata din subordinea Ministerului Economiei. Deocamdata nu se stie unde, fiind luate in discutie ministerele Dezvoltarii, Transporturilor si Finantelor. In prezent, statul cauta investitori institutionali si actionari pe bursa care sa aduca bani in companie, insa acestia nu stiu exact cine le va gestiona titlurile. Unul dintre motivele pentru care UE vrea independenta operatorilor de sistem este ca s-a constatat ca transportatorii au blocat in trecut accesul unor companii la sistem.

Directivele europene cer de­sem­narea a doua organisme publice distincte, care sa exercite controlul asupra operatorului de transport si sis­­tem, pe de o parte, si a pro­du­catorilor si furnizorilor, pe de alta parte. Ministerul Economiei detine acum 73,6% din actiuni, Fondul Pro­prie­tatea are 13,49%, iar restul ac­tiunilor sunt tranzactionate pe BVB.

Precizarile consilierului de comunicare Silviu Manastire

Nu sunt si nu am fost niciodata preot, am terminat acum foarte multi ani un liceu teoretic cu profil teologic la Cluj - un liceu foarte bun de altfel, dupa care am studiat Jurnalism la UBB si am muncit in presa din anul 2001. Am luat un premiu de presa, si, cred eu, am avut o prestatie decenta ca jurnalist.
Dupa ce am venit la Bucuresti, in 2009, am lucrat o perioada la Money Channel, apoi la firma de mea de publicitate si consultanta media. Din toamna anului 2011 am fost Director la agentia de stiri Newsin - Realitatea iar din 14 februarie sunt consilierul de comunicare al ministrului Lucian Bode.
Deci, nu sunt un popa care a fost numit in CA al Transelectrica, sunt cel mult un fost jurnalist, propus pt a face parte din CA al Transelectrica - pentru ca numirea nu s-a facut inca.

×