x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reţeta Germaniei: Se înghit 200.000 de emigranţi/an. Vezi raportul Bundesbank

Reţeta Germaniei: Se înghit 200.000 de emigranţi/an. Vezi raportul Bundesbank

23 Apr 2012   •   12:59
Reţeta Germaniei: Se înghit 200.000 de emigranţi/an. Vezi raportul Bundesbank

Germania are nevoie de doua sute de mii de imigranti pe an pentru a compensa declinul demografic si pentru a sustine cresterea economica, estimeaza Bundesbank, banca centrala germana, intr-un raport lunar, publicat luni 23 aprilie si citat de cotidianul francez Le Monde.

Aportul regulat de mana de lucru straina ar trebui asociat cu reformele care vizeaza prelungirea duratei vietii active si cele care faciliteaza viata profesionala a persoanelor cu copii, adauga Bundesbank.

Germania a prevazut deja marirea varstei de pensionare la 67 de ani si atragerea a din ce in ce mai multi imigranti, in special mana de lucru calificata cu ar fi: ingineri, informaticieni si asistenti medicali.

In 2011, tara a primit 177.300 de imigranti, majoritatea provenind din Europa Centrala si de Est - o crestere de 2,6% fata de 2010, cea mai importanta din ultimii cincisprezece ani. Germania numara 10,6 milioane de imigranti, la o populatie de 81,7 milioane in 2010.

Germania are o rata a fertilitatii printre cele mai scazute din lume si cea mai mare varsta medie. Demografia tarii este ca o bomba cu ceas, apasand greu pe finantele publice si potentialul de crestere economica. Previziunea sumbra indica pentru 2060 ca proportia persoanelor de 65 de ani va creste la 34%, de la 20%.

Pentru compensarea declinului demografic, mai este necesar de asemenea si sustinerea cresterii productiei economice, marirea productivitatii, pastrarea unui nivel ridicat al investitiilor si pastrarea unui grad puternic de inovatie al progresului tehnologic, mai adauga Bundesbank.

×