x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ritmul de creştere a datoriei publice s-a diminuat la 9%, în prima jumătate a anului

Ritmul de creştere a datoriei publice s-a diminuat la 9%, în prima jumătate a anului

de Agerpres    |    18 Sep 2012   •   10:16
Ritmul de creştere a datoriei publice s-a diminuat la 9%, în prima jumătate a anului

Ritmul de crestere a datoriei publice s-a diminuat de la 35% in 2010 la 21% in 2011 si respectiv 9% in primele sase luni ale anului 2012, sectorul bancar autohton continuand sa fie unul dintre finantatorii principali ai sectorului guvernamental, potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare - editia 2012, publicat, marti, de Banca Nationala a Romaniei.

'Romania are pozitie inca confortabila in ceea ce priveste datoria publica - pondere de 34,6% din PIB in termeni SEC95, in iunie 2012, semnificativ sub valoarea de referinta de 60% din PIB si una dintre cele mai reduse din UE. Tendinta ascendenta a acestui indicator s-a temperat, ritmul de crestere a datoriei publice diminuandu-se de la 35% in 2010 la 21% in 2011 si respectiv 9% in primele 6 luni ale anului 2012', este mentionat in Raport.

BNR precizeaza ca serviciul datoriei publice ramane la un nivel gestionabil, chiar si in conditiile cresterii acestuia in perioada 2013-2014 ca urmare a platilor aferente rambursarii imprumutului CE-FMI-BM. Pentru limitarea efectelor unei posibile volatilitati in conditiile de finantare, Guvernul si-a creat o rezerva-tampon necesara indeplinirii obiectivului de asigurare a acoperirii nevoilor de finantare bugetara pentru patru luni. Volumul acestei rezerve-tampon a fost majorat, in iunie 2012, cu un miliard euro, prin semnarea unui acord de finantare in acest sens de tip linie de credit cu Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare.

'Sectorul bancar autohton a continuat sa fie unul dintre finantatorii principali ai sectorului
guvernamental, ponderea acestor expuneri in bilantul bancilor majorandu-se de la 15,7% in decembrie 2010 la 19,3% in iulie 2012, in conditiile unei evolutii alerte, insa comparativ mai modesta a creditelor acordate sectorului companiilor nefinanciare. In aceste conditii, chiar daca cresterea pe termen scurt a achizitiilor bancare de datorie suverana reflecta constrangerile existente in cererea de credit, ajustarea treptata a standardelor de creditare, precum si preocuparile institutiilor de credit pentru ameliorarea profilului de risc si lichiditatii portofoliilor acestora, trebuie evitat pe termen mediu riscul evictiunii sectorului privat, convergent cu nevoia de plafonare a datoriei publice la niveluri sustenabile pe termen lung', potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare.

O provocare importanta a sectorului public consta in intarirea disciplinei de plata in economie, fiind vizate in special administratiile locale, mentioneaza BNR in Raport.

Datoria administratiilor locale din Romania a urcat la 14,3 miliarde lei, aproximativ 2% din PIB in iunie 2012, ritmul de crestere reducandu-se in primul semestru din 2012 la 4%, fata de 9% in 2010 si la sub 8% in anul 2011, fiind in principal formata din imprumuturi pe termen lung, majoritar denominate in lei, aproximativ 60%, in luna iunie 2012. Sectorul bancar romanesc are o expunere redusa fata de administratia publica locala - 2% din total activ in iulie 2012.

×
Subiecte în articol: crestere datorie