x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie RNP scoate la vânzare mai puţini pomi de Crăciun decât în 2011

RNP scoate la vânzare mai puţini pomi de Crăciun decât în 2011

de Elena Stan    |    03 Dec 2012   •   15:00
 RNP scoate la vânzare mai puţini pomi de Crăciun decât în 2011
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

 Regia Naţională a Pădurilor- Romsilva va recolta şi valorifica pe piaţa internă un număr de 65.833 de pomi de Crăciun pentru Sărbătorile de iarnă. Mai mult de jumătate din numărul total de pomi recoltaţi pentru sărbătorile de iarnă fac parte din specia brad, respectiv 34.067, potrivit informaţiilor furnizate de RNP. Numărul pomilor recoltaţi şi valorificaţi anul acesta este mai mic cu circa 25% decât cel de anul trecut, când au fost tăiaţi 82.104 pomi de Crăciun, din care specia brad 44.026 de bucăţi.

"Recoltarea pomilor se face din regenerările naturale cu o desnitate excesivă, prin efectuarea de operaţiuni culturale ce au ca scop crearea unor arborete durabile, ce urmăresc promovarea speciilor adaptate condiţiilor staţionale, precum şi din culturi specializate de unde se recoltează an de an pomi de Crăciun, în vederea satisfacerii nevoilor populaţiei în perioada sărbătorilor de iarnă", a precizat Adam Crăciunescu, director general al RNP.

Preţurile de vânzare către populaţie şi agenţi economici sunt aceleaşi cu cele folosite anul trecut. Astfel, un pom de Crăciun din specia molid, cu o înalţime cuprinsă între 0,7- 1,3 metri, preţul este de 10 lei, pentru cei care au între 2, 01- 3 metri preţul este de 20 de lei, iar la brad, tariful este de 20 de lei pentru cei de până în 1,3 metri şi 30 de lei pentru cei cu o înălţime cuprinsă între 2,01- 3,00 metri, preţurile sunt fără TVA.
Solicitările pentru exemplarele cu înalţimi mai mari de 3,00 metri sunt considerate comenzi speciale, iar preţul se aprobă de fiecare direcţie silvică în parte, pornind de la tariful mediu de 20 de lei, potrivit RNP.

×