x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Roman Copper dă în judecată România pentru Cupru Min

Roman Copper dă în judecată România pentru Cupru Min

08 Mai 2012   •   09:49
Roman Copper dă în judecată România pentru Cupru Min

Compania canadiana Roman Copper a atacat in instanta statul roman, acuzand Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) ca "a incetat unilateral discutiile" pentru Cupru Min Abrud, dupa ce firma castigase licitatia pentru preluarea societatii miniere.

"Roman Copper Corp. a initiat in mod oficial procedurile legale si actiunile impotriva statului roman, pentru a-si proteja drepturile legale. (...) Roman Copper Corp. a formulat o «Cerere de chemare in judecata», pe care a inaintat-o instantelor judecatoresti competente din Romania, cu scopul de a asigura si proteja drepturile dobandite in urma declararii companiei drept castigator al procesului international de privatizare a Cupru Min Abrud SA, dupa ce OPSPI a incetat unilateral discutiile pentru finalizarea procedurii", se arata intr-un comunicat al companiei.

Reprezentantii Roman Copper se declara, totodata, "incantati" ca noul premier al Romaniei, Victor Ponta, a anuntat ca respectarea legii este "prioritate zero" pentru cabinetul sau.

Anterior, reprezentantii statului roman au anuntat ca la expirarea termenului pentru semnarea contractului, Roman Copper nu era de acord cu publicarea contractului si depunerea intr-un cont a unor garantii de mediu in valoare totala de 32 milioane de euro.

Noul ministru al Economiei, liberalul Daniel Chitoiu, a promis Fondului Monetar International (FMI) ca va privatiza Cupru Min la patru luni de la primirea avizului de mediu. De asemenea, se va face o reevaluare a companiei, dupa ce anterior aceasta a fost facuta de o firma de apartament care nu a luat in calcul valoarea uriasa a zacamantului de la Rosia Poieni. Acesta e unul dintre cele mai mari din Europa si contine 60% din rezerva de cupru a Romaniei.

×
Subiecte în articol: cupru min roman copper