x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România ar fi cea mai bogată țară din Africa

România ar fi cea mai bogată țară din Africa

de Adrian Stoica    |    01 Mai 2019   •   13:37
România ar fi cea mai bogată țară din Africa

Cu un Produsul Intern Brut pe cap de locuitor de 12.189 de dolari americani România s-a plasat în 2018 din nou la periferia Uniunii Europene, după noi aflându-se doar vecinii bulgari cu 9.080 dolari, potrivit site-ului howmuch.net care citează date ale Fondului Monetar Internaţional. Dacă ar fi să ne raportăm la toate ţările europene, atunci de poziţia codaşă ne salvează Turcia, ţările din fosta Iugoslavie şi cele din fostul URSS. Cel mai bine ne-ar pica raportarea la Africa unde am fi reuşit performanţa să fim pe primul loc, chiar la mare distanţă de cea mai bogată ţară de pe acest continent, Africa de Sud, care a înregistrat un venit pe cap de locuitor de 6.560 dolari.

 

Produsul Intern Brut pe cap de locuitor este cel mai bun indicator economic pentru măsurarea nivelului de trai al unei ţări. Altfel spus, el ne arată cum simte prosperitatea fiecare cetăţean al unei ţări. Din această perspectivă, prosperitatea pentru români se vede în alte culori decât o văd locuitorii micuţului ducat Luxemburg care a înregistrat anul trecut un venit pe cap de locuitor de 113.954 dolari, cel mai mare din UE.

Topul bunăstării în Europa

Alături de Luxemburg, în plutonul celor mai bogate ţări europene se mai regăsesc Elveţia, cu 83.583 dolari pe cap de locuitori, Suedia, cu 83.583 dolari, Norvegia, cu 82.372 dolari, Islanda, cu 75.700 dolari şi Irlanda cu 75.192 dolari. Nucleul dur al UE, Germania şi Franţa, vin la mare distanţă de aceste ţări, cu 48.670 dolari, respectiv 42.931 dolari. Între ele şi vârful de lance al bunăstării europene, Luxmburgul, se mai află Danemarca, Austria, Suedia şi Finlanda.

Decuplaţi de fostul bloc comunist

În ciuda creşterii economice puternice din ultimii ani, bunăstarea românilor nu s-a putut apropia de cea a locuitorilor din fostul bloc comunist. Cu un venit pe cap de locuitor de 12.189 dolari, suntem aproape de cel al polonezilor, care au avut anul trecut 14.469 dolari, dar la mare distanţă de restul. Cel mai bine o duc slovenii care, cu un venit pe cap de locuitor de 26.586 dolari au depăşit deja multe ţări din occident la acest indicator. Ei sunt urmaţi de cehi cu 23.085 dolari, slovaci, cu 19.642 dolari, şi de unguri cu 16.018 dolari.

Avem printre cele mai mici preţuri la internet

Potrivit Asociaţiei GSMA, care reprezintă interesele operatorilor de telefonie mobilă din întreaga lume, se estimează că 5 miliarde de oameni din întreaga lume dispun de dispozitive mobile. O analiză realizată de Centrul de Cercetare Pew din SUA, costul internetului diferă foarte mult de la ţară la ţară. În Europa, mai multe ţări plătesc peste 10 dolari pentru un GB, cum ar fi Portugalia (13,98 dolari), Grecia (32,71 dolari) și Elveția (20,22 dolari), scrie site-ul howmuch.net. România, cu un cost de 1,89 dolari pentru un GB, se găseşte în plutonul ţărilor care plătesc cel mai puţin. Alături de noi se mai regăseşte Danemarca cu 1,36 dolari, Polonia cu 1,32 dolari şi Finlanda cu 1,16 dolari. Cel mai mic cost îl înregistrează Ucraina, ţară care plătește doar 0,51 dolari pentru un GB.

Berea la Bucureşti, mai scumpă ca la Berlin

O analiză privind preţul berii în 47 de mari oraşe europene realizată de Wall Street Journal, care a folosit Indexul prețurilor de pe site-ul agregator de călătorii OMIO (anterior Go Euro), arată că pentru băutorii de bere Bucureştiul nu mai este o destinaţie prea ieftină. Comparaţia a avut ca etalon sticla de 0,33 litri şi preţul practicat în baruri. Astfel, cea mai ieftină bere se poate bea la Bratislava-2,22 dolari, Kiev-2.36 dolari şi Cracovia-2,7 dolari. În Bucureşti, aceeaşi bere se poate bea cu 4,96 dolari, ceea ce ne plasează peste oraşe precum Berlinul (4,37 dolari), Praga (4,32 dolari), Budapesta (3,9 dolari) sau Lisabona (4,25 dolari).

 

Avem rezerve de ţiţei estimate la 0,6 miliarde barili

Cu rezerve de ţiţei estimate la 0,6 miliarde barili, România este una din puţinele ţările europene, exceptând Rusia, care intră în categoria producătorilor. Potrivit datelor publicate pe Facebook de către Agenţia Americană de Informaţii (CIA), şi citate de site-ul howmuch.net, în Europa cele mai mari rezerve de ţiţei le deţin Norvegia - 6,6 miliarde barili şi Marea Britanie - 2,2 miliarde de barili. Cantităţi mai mici au Italia (0,6 mld.), Danemarca (0,5 mld.), Turcia şi Ucraina ( câte 0,4 mld.).

 

Cea mai bogată ţară în petrol este Venezuela, cu rezerve de 300 de miliarde de barili, ea fiind urmată de Arabia Saudită (266,5 mld.), Canada (169,7 mld), Iran (158,4 mld.) şi Irak (142,5 mld.). Rusia, cu o rezervă estimată la 80 de miliarde de barili, ocupă locul opt în topul primelor zece ţări care deţin cele mai mari rezerve petroliere.

 

site+ul este howmuch.net

 

×