x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România ar putea cumpăra energie mai ieftină din Germania

România ar putea cumpăra energie mai ieftină din Germania

06 Feb 2019   •   09:15
România ar putea cumpăra energie mai ieftină din Germania

Autorităţile de reglementare a pieţei energiei din şapte state europena intenţionează să cupleze toate aceste pieţe. Piaţa spot de energie a României, conectată deja cu cea din Ungaria, Slovacia şi Cehia, va fi cuplată şi la cea din Germania, Austria şi Polonia. Practic, am putea ajunge să cumpărăm energie mai ieftină din Germania, în condiţiile în care preţul producătorilor români este în continuă creştere.

Autoritățile de reglementare ANRE, BnetzA, E-Control, ERU, HEA, URSO şi URE au solicitat, printr-o scrisoare comună adresată operatorilor de transport și de sistem și operatorilor pieței de energie electrică desemnați din statele vizate, inițierea proiectului interimar pentru cuplarea piețelor pe baza NTC, între DE, AT, PL și 4MMC (Proiectul DE-AT-PL-4MMC), pentru a dezvolta în continuare integrarea regională a piețelor pentru ziua următoare. Dacă va fi implementat, “proiectul DE-AT-PL-4MMC va avea ca finalitate fuzionarea cooperării 4MMC cu proiectul MRC (Cuplarea multi-regională) și va reprezenta un pas important pentru extinderea cuplării unice a piețelor pentru ziua următoare, prevăzută de legislația europeană”, se arată într-un comunicat al ANRE.

Piaţa spot de energie electrică din România (Piaţa pentru Ziua Următoare) este cuplată cu cea din Ungaria, Slovacia şi Cehia (4MMC). Cuplarea prin preţ a regiunilor permite tranzacţii cu energie pe piaţa spot între diferite ţări, în condiţii de transparenţă crescută, şi oferă o tendinţă de uniformizare a preţurilor: energia din pieţele mai ieftine va avea tendinţa să fie tranzacţionată pe pieţele cu preţuri mai mari.

Avantajul pentru consumatori se poate însă dovedi un dezavantaj pentru producători, în condiţile în care România începe să aibă deficit de generare în raport cu consumul, preţurile producătorilor români cresc, iar odată cu ele cresc şi importurile de energie mai ieftină.

ANRE vede creşterea bunăstării sociale

“În opinia autorităților de reglementare DE-AT-PL-4MMC, Proiectul DE-AT-PL-4MMC nu va conduce doar la alocarea mai eficientă a capacităților transfrontaliere pe granițele vizate și la creșterea bunăstării sociale, ci va avea ca efect și convergența prețurilor, ceea ce contribuie la formarea fiabilă a prețului energiei electrice pe piețele regionale pentru ziua următoare și oferă mai multă lichiditate și oportunități de tranzacționare pentru participanții la piață din regiune”, arată ANRE.

 

 

×