x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România are nevoie de investiţii de 30 mld. euro în energie

România are nevoie de investiţii de 30 mld. euro în energie

de Cristian Anton    |    13 Aug 2019   •   10:31
România are nevoie de investiţii de 30 mld. euro în energie

Modernizarea sistemului energetic românesc presupune investiţii de până la 30 de miliarde de euro până în anul 2030, se arată în „Strategia energetică a României 2019 – 2030, cu perspectiva anului 2050”. Din această sumă, aproape jumătate – circa 14 miliarde de euro, sunt necesare pentru sectorul energiei electrice, în timp ce alte 4,1 miliarde de euro ar urma să finanţeze energia termică.

 

„Strategia identifică investiții substanțiale ce sunt necesare pentru modernizarea și retehnologizarea sistemului energetic românesc în următorii 15 ani. Analiza scenariilor alternative de dezvoltare estimează investițiile totale în sectorul energetic (exclusiv ceea ce ține de consumul energiei) între 15 și 30 mld € pentru perioada 2019-2030, cu o estimare centrală de aproximativ 20 mld €”, se arată în documentul publicat de Ministerul Energiei. Cele mai importante investiţii sunt prognozate în sectorul energiei electrice, acolo unde necesarul de finanţare pentru perioada 2019 – 2030 este de 14 miliarde de euro, cu investiţii estimate la 500 de milioane de euro anual.

 

Sursele de finanţare identificate de minister sunt capitalul privat şi de stat, fondurile europene, băncile de investiţii, parteneriatele public – private, dar şi sumele obţinute de stat de pe urma vânzării certificatelor de emisii

 

Cele mai importante obiective de investiţii în sectorul de producere şi transport al energiei electrice sunt: finalizarea grupurilor 3 şi 4 la CNE Cernavodă; realizarea unui grup energetic nou de 600 MW la Rovinari; realizarea Centralei Hidroenergetice cu Acumulare prin Pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti; grup energetic nou 400 MW parametrii ultrasupracritici la Turceni; centrala Hidroelectrică Turnu-Măgurele - Nicopole, 500 MW; grup energetic nou 200 MW CCGT- Craiova II, pe gaz cu funcţionare flexibilă, inclusiv stocarea resursei energetice în depozitul subteran Gherceşti; grup energetic nou 400 MW CCGT pe gaz cu funcţionare flexibilă - Mintia; 
centrala Hidroelectrică Răstoliţa - 35 MW; centralele hidroelectrice de pe râul Jiu - 90 MW; centrale hidroelectrice pe râul Olt (defileu) - 145 MW. 

 

 

Bonificaţii pentru eoliene

Conform strategiei, „nivelul investițiilor în rețelele de distribuție a agentului termic este estimat între 1,3 și 2,6 mld €”. „În paralel, este necesară înlocuirea vechilor centrale termoelectrice în cogenerare, ce se apropie de sfârșitul duratei de viață, cu un necesar al investițiilor estimat între 1 și 1,5 mld €”, se mai arată în document.

 

 

296 de miliarde de euro este necesarul de investiţii în UE în perioada 2019 - 2030

Investiţii importante trebuie realizate şi în domeniul energiei eoliene şi solare, context în care statul va fi nevoit să acorde, după anul 2025 bonificaţii fiscale. „Marea majoritate a parcurilor fotovoltaice sau eoliene din România au fost realizate şi puse în funcţiune în perioada 2010-2016. Pentru că durata de viaţă a principalelor echipamente din aceste centrale electrice este de 20-30 ani, începând cu anul 2030 o parte dintre acestea vor fi supuse înlocuirii. Din acest motiv, între 2025 şi 2030 va fi necesară promovarea unor politici energetice care să permită operatorilor care deţin şi exploatează aceste centrale să facă înlocuirile necesare. După anul 2025 se va stabili, printr-un complex de politici cuprinzând bonificaţii de natură fiscală în cadrul schemelor de sprijin de care operatorii beneficiază, cu obligaţia ca aceştia să provizioneze resursele financiare necesare pentru a pregăti centralele pentru un nou ciclu de viaţă”, se arată în strategie.

×