x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România caută o nouă centură de siguranţă. Negocieri cu Banca Mondială pentru o linie de credit de un mi­liard de euro

România caută o nouă centură de siguranţă. Negocieri cu Banca Mondială pentru o linie de credit de un mi­liard de euro

de Daniela Ivan    |    29 Ian 2012   •   21:00
România caută o nouă centură de siguranţă. Negocieri cu Banca Mondială pentru o linie de credit de un mi­liard de euro

Romania negociaza cu Banca Mondiala (BM) o linie de credit de un mi­liard de euro pentru a sustine bugetul tarii, a declarat Francois Rantrua, country manager pentru Romania al BM. Acest imprumut va fi de tip pre­ven­tiv, similar celui de la FMI, a spus Rantrua. Banca Mondiala se va ala­tu­ra FMI si UE intr-un acord financiar preventiv cu Romania dupa aprobarea liniei de credit.

Guvernul are deja la dispozitie 5 miliarde de euro din acordul cu FMI si UE care pot fi accesate in cazul unor turbulente pe pietele financiare. De ce mai vrea Cabinetul Boc inca un miliard de euro, daca are deja alte 5 miliarde la dispozitie? Nu trebuie uitat ca banii de la FMI se duc la Banca Nationala de unde nu pot finanta direct deficitul bugetar, ci doar indirect prin intermediul bancilor, care pot lua bani de la banca centrala si ulterior cumpara titluri de stat. In schimb, banii de la Banca Mondiala se pot duce direct in Trezorerie si de acolo in plata pensiilor si salariilor bugetarilor. "Imprumutul negociat cu Banca Mondiala este o noua centura de siguranta, la fel ca si in cazul acordului preventiv cu FMI. Vom apela la aceste fonduri doar daca se deterioreaza situatia in mod accentuat pe pietele externe, iar Ro­mania nu isi va mai putea finanta de­ficitul", a declarat secretarul de stat in MFP Gheorghe Gherghina. Acesta a precizat ca banii sunt nece­sa­ri pentru finantarea deficitului bugetar si, in conditiile in care se deterioreaza situatia economica, autoritatile nu pot sta cu mainile in buzunar.

Ministerul de Finante trebuie sa faca rost anul acesta de 11,2 miliarde lei, echivalentul a circa 2,5 miliarde de euro, bani care vor fi folositi numai pentru finantarea deficitului bugetar. In plus, Romania trebuie sa imprumute alte 13,5 miliarde de euro pentru a plati dobanzile corespun­za­toare datoriilor facute pana acum si ajunse la scadenta.

Reprezentantul tarii noastre la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca Romania nu va avea recesiune in anul 2012 si isi va continua drumul de crestere economica, chiar daca intr-o viteza mai mica. FMI va revizui pro­babil usor in scadere prognoza de crestere economica pentru Romania in 2012, in linie cu ceea ce se intampla in Europa. Tanasescu a mai spus ca pietele financiare nu vor reactiona la protestele de strada, cat timp fundamentele economice si reformele merg in directia corecta. "Sigur este o nemultumire acumulata in timp, este o nemultumire a oamenilor care de fapt au platit costul acestor reforme, acestor corectii de care Romania avea nevoie. Ele sunt justificate, dar Europa si lumea, in momentul de fata, se afla intr-o pe­rioada in care se vor produce schim­bari foarte mari, schimbari de con­cept, schimbari de atitudine si, sigur, aceste schimbari le intalnim la tot pasul. Deci, pietele nu vor reac­tio­na la asemenea proteste atat timp cat reformele merg in directia corecta. De aceea, nu intrevad ca Romania sa fie afectata", a spus Tanasescu.

FMI si Comisia Europeana discuta in momentul de fata cu autoritatile romane o noua prognoza, mai redusa, de crestere economica pe 2012.

×
Subiecte în articol: imprumut