x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, cea mai puţin competitivă ţară din Estul Europei. Prima nu este Polonia, ci … Slovenia

România, cea mai puţin competitivă ţară din Estul Europei. Prima nu este Polonia, ci … Slovenia

de Daniel Ionaşcu    |    15 Dec 2011   •   15:29

Romania se afla pe ultima pozitie in topul competitivitatii din Europa Centrala sI de Est, potrivit studiului "Observatorul Noii Europe", comandat de General Electric alaturi de ING sI Enel.

Studiul examineaza competitivitatea statelor si analizeaza punct cu punct perspectivele in functie de datele financiare si criza economica. Indicatorii-cheie pentru masurarea performantei sunt infrastructura, natura dinamica si inovativa, educatie, usurinta de rulare a unei afaceri, investitia in capitalul uman si cercetare-dezvoltare si sofisticarea sectorului financiar.

Pe primul loc nu se afla Polonia, chiar daca toata lumea lauda "miracolul polonez", aceasta fiind singura tara din Europa care nu a intrat in recesiune in 2009.

In schimb, pe primul loc se afla Slovenia, stat deja aderat la euro. Pozitia a doua este ocupata de Cehia iar podiumul este completat de Ungaria. Romania se afla pe pozitia a saptea, ultima, din top.

Care este secretul Sloveniei? Proportia mare a cheltuielilor cu cercetarea ca pondere in produsul intern brut (1,86%), comparativ cu minimul din regiune – Romania (0,47%), cresterea economica, libertatea afacerilor sI stabilitatea macroeconomica.

Iata topul:
1. Slovenia
2. Cehia
3. Ungaria
4. Croatia
5. Slovacia
6. Polonia
7. Romania

Studiul a fost realizat de compania de consultanta The European House-Ambrosetti, in numele unui grup de companii: GE, Enel, Prysmina, CIB Bank si ING International.

×
Subiecte în articol: competitivitate