x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, la lumânare. Electrificarea ultimelor sate, preconizată iniţial pentru 2005, va fi terminată în 2016

România, la lumânare. Electrificarea ultimelor sate, preconizată iniţial pentru 2005, va fi terminată în 2016

de Daniel Ionaşcu    |    28 Aug 2012   •   13:29

Electrificarea ultimelor gospodarii din catunele si satele care nu au curent electric va costa un miliard de lei si se va termina in 2016, dupa ce anterior toate guvernele Romaniei si-au asumat termene care au fost depasite, iar solutiile au fost care mai de care mai fanteziste.

Operatiunea se va derula prin Agentia Romana de Dezvoltare Durabila a Zonelor Industriale (ARDZI), potrivit unui proiect de hotarare de Guvern elaborat de Ministerul Economiei. "Din analiza costurilor rezulta ca fondurile necesare finalizarii procesului de electrificare la nivelul intregii tari au valoarea de 1,032 miliarde de lei. Costul unitar rezultat din studiu, necesar pentru racordarea la reteaua de distributie a unei locuinte izolate, este de aproximativ 11.000 de lei", potrivit proiectului. Finantarea va proveni in proportie de 90% de la bugetul de stat si 10% de la autoritatile locale. In Romania sunt 98.871 gospodarii neelectrificate, amplasate in 2.237 localitati.

"Potrivit ultimului studiu realizat pe aceasta tema, situatia localitatilor ramase de electrificat la nivelul intregii tari se prezenta astfel: 98.871 gospodarii neelectrificate amplasate in 2.237 localitati, din care: 2.360 gospodarii amplasate in 95 localitati total neelectrificate; 61.187 gospodarii amplasate in 1992 localitati rurale partial electrificate si 35.324 gospodarii amplasate in 150 localitati urbane care necesita extinderi", potrivit notei de fundamentare.

"Racordarea la reteaua electrica de distributie a acestor localitati izolate este o cerinta minimala pentru asigurarea unor conditii de viata normale. Avand in vedere ca Romania este tara a Uniunii Europene se impune asigurarea dezvoltarii economice si sociale a regiunilor izolate", se mai spune in proiect.

Lista cu promisiuni
Toate guvernele care s-au succedat la putere din 2003 pana in prezent au promis ca vor electrifica satele si localitatile care nu beneficiaza inca de acest serviciu. In 2003 investitia era estimata la 150 milioane de dolari, finalizarea proiectului fiind programata pentru 2005. In 2007, Guvernul Tariceanu a aprobat o hotarare potrivit careia electrificarea presupunea costuri de 150 milioane euro si urma sa fie terminata in 2009.

Telenovela Electrica
Cum niciun termen nu a fost respectat, Ministerul Economiei anunta in 2010 extinderea perioadei pana in 2012. La acel moment, oficialii Ministerului Economiei venisera cu idea ca societatea de stat Electrica sa contribuie cu 64% din cele 910 milioane de lei necesari, respectiv 580 milioane de lei. Restul de 34% urmau sa fie contributia celorlalti distribuitori. Problema este ca aceasta era o varianta nesustenabila. "In contextul actual, Electrica nu isi mai poate permite lucrari sociale cu timp de recuperare mare. (…) Recuperarea banilor investiti din profiturile obtinute in urma vanzarii energiei nu este, in majoritatea cazurilor, o solutie care sa raspunda cerintelor actuale din domeniul economic. Amortizarea acestor investitii poate ajunge pana la zeci si chiar sute de ani, vanzarea de energie electrica fiind la valori foarte reduse", transmitea Electrica anul trecut.

Mai mult, statul a impus si o "donatie" de 400 de milioane de lei la bugetul statului in 2010 pentru a salva deficitul fiscal. Electrica a tot fost borcanul cu miere din care Guvernul s-a aprovizionat in ultimii ani, dupa ce a primit in 2008 o suma de 432 de milioane de euro din privatizarea Electrica Muntenia Sud. Din aceasta s-au tot virat la stat ca dividende 280 de milioane de euro in anii 2008 si 2009, iar procesul a culminat cu "donatia".

×