x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romania, locul 49 in clasamentul global Paying Taxes

Romania, locul 49 in clasamentul global Paying Taxes

de Adrian Stoica    |    21 Noi 2018   •   09:53
Romania, locul 49 in clasamentul global Paying Taxes

În România firmele plătesc taxe și impozite mai ușor decât în țările vecine Polonia, Ungaria și Bulgaria, dar mai dificil comparativ cu alte state din regiune și, mai ales, Țările Baltice. România ocupă locul 49 în clasamentul global PwC Paying Taxes 2019 întocmit de PwC și parte a raportului Doing Business al Băncii Mondiale.

Clasamentul pentru editia 2019 a Paying Taxes se bazează pe analiza indicatorilor fiscali valabili pentru anul 2017 şi ia în calcul numărul plăţilor realizate de o firmă medie pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale, orele necesare conformării cu legislaţia fiscală şi rata totală de impozitare, adică ponderea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor suportate de o firmă ca procent din profituri. România se clasează înaintea altor țări din Europa Centrală și de Est în ceea ce privește ușurința cu care companiile își pot plăti taxele, devansând Bulgaria (locul 92), Ungaria (locul 86) și Polonia (locul 69), însă în urma  Țărilor Baltice (Letonia - 13, Estonia - 14, Lituania - 18).

În ceea ce privește timpul necesar conformării cu legislația fiscală, România este printre performerii Europei Centrale și de Est, cu 163 de ore pe an. La nivel global este nevoie, în medie, de 237 de ore. Firmele plătesc taxe și impozite în România mai ușor decât în Polonia, Ungaria și Bulgaria, dar mai dificil față de alte state din regiune În privința numărului plăților de impozite și taxe, o companie de talie medie din România trebuie să efectueze 14 plăți anual, similar cu situația de anul trecut. Statele baltice, împreună cu Polonia sunt printre cele mai eficiente din acest punct de vedere. Media globală este de 24, similară cu cea de anul trecut.

 

Poziționarea României în prima treime a clasamentului global este un rezultat pozitiv, dacă o privim individual. Dacă analizăm în totalitate climatul economic în care România evoluează, devine foarte clar că este nevoie ca autoritățile fiscale să continue investițiile în infrastructura fiscală și în tehnologie

Daniel Anghel, PwC Romania

 

×
Subiecte în articol: paying taxes taxe