x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, mai mult “aur verde” pe cap de locuitor decât media europeană

România, mai mult “aur verde” pe cap de locuitor decât media europeană

de Valentin Gros    |    13 Dec 2018   •   15:41
România, mai mult “aur verde” pe cap de locuitor decât media europeană

Suprafața de pădure pe cap de locuitor din România este de 0,35 hectare, peste media europenă, de 0,32 ha. Recoltăm 60% din creșterea pădurii, sub media  europeană de 70%, conform datelor Inventarului Forestier Național (IFN).

 

Suprafața  pădurilor a  crescut  între  cele  două cicluri  ale  IFN (2008-2012 şi 2013-2018), ceea ce arată o extindere naturală  a  vegetației  forestiere în vecinătatea  pădurilor, se arată într-un comunicat al organizaţiei. Suprafețele  goale  din fond  forestier, suprafetele  neregenerate, au scăzut până la   nivelul  de 56.652  ha,  sub  1%  din suprafața  pădurilor.

 

Masa lemnoasă, în creştere

Volumul mediu de masă lemnoasă la hectar a crescut cu 5% în intervalul  dintre  măsurătorile  succesive  ale  IFN, iar volumul total de masă lemnoasă existent în păduri s-a majorat cu aproximativ 133 milioane  metri cubi,  cu o  medie  anuală de peste 20 milioane mc /an.  Raportat  la  creșterea  anuală naturală a padurilor, cresterea  stocului  de masă lemnoasă pe picior arată că în România se recoltează aproximativ  60%  din creșterea  pădurii,  deci  recoltarea  masei  lemnoase  este sustenabilă.

 

Excedentul de păduri în clasele de vârstă de la 20-80 ani arată că s-a tăiat masiv în urmă cu 40-70 de ani.

 

Inventarului Forestier Național este principalul furnizor de date pentru raportarea indicatorilor de gestionare durabilă a pădurilor, conform angajamentelor asumate de România în cadrul Conferinței ministeriale pentru protecția pădurilor în Europa (MCPFE).

×