x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România nu ia măsurile de prevenţie din UE. Cer uciderea tuturor porcilor pe o rază de 10 km în jurul fermelor

România nu ia măsurile de prevenţie din UE. Cer uciderea tuturor porcilor pe o rază de 10 km în jurul fermelor

de Cristian Anton    |    04 Sep 2019   •   11:33
România nu ia măsurile de prevenţie din UE. Cer uciderea tuturor porcilor pe o rază de 10 km în jurul fermelor
Sursa foto: agnormark/Getty Images/iStockphoto

Crescătorii de animale acuză autorităţile de faptul că nu iau toate măsurile pentru a preveni răspândirea gripei porcine şi cer cordoane de 10 kilometri în jurul marilor ferme, în care să fie ucişi toţi porcii. Crescătorii spun că fermierii nu mai pot livra porcii la abator din cauza focarelor care apar constant în gospodăriile din jur, iar afaceri de milioane de euro stau blocate de luni de zile. 
 

 

„Din motive strict politice, Guvernul nu îşi asumă uciderea preventivă nici a porcilor din gospodăriile care nu aplică normele de biosecuritate din jurul marilor ferme, nici a mistreţilor. Situaţia scapă de sub control, fermierii nu au nevoie de despăgubiri de la stat, ci să fie liniştiţi oamenii, ca să nu mai ascundă porcii sau să îi arunce morţi în câmp”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Ovine, Caprine şi Porcine din România (ACEBOP). 
 

„De măsuri urgente avem nevoie domnilor, să salvăm fermele mari de suine de peste 20.000 de capete. Nici măcar nu sunt multe, 10 sau 11. Într-o comună nu sunt mai mult de 200-300 de porci, costă mai puţin bugetul decât despăgubirile pentru fermele mari. Noi nu facem politică sau, mai bine spus, facem politica fermierilor, care vor să muncească decent într-o ţară normală. Şi nu ne cântărim munca în voturi” – comunicat ACEBOP. 
 

Asociaţia dă exemplul fermierilor care au investit milioane de euro în afacerea lor, dar stau acum blocaţi de luni de zile din cauza autorităţilor. „Oltul, de exemplu, este închis complet, trei ferme mari şi trei mai mici sunt blocate de două luni! Un exemplu concret din focar de pestă într-o gospodărie din Olt - porcii ucişi, imediat după plecarea organelor de control gospodarul a populat din nou, fără respectarea legislaţiei. Pe cine încălzeşte o amendă, când astfel de practici blochează livrările şi în fermele mari sunt porci de 140 kg care se mănâncă între ei? Fermierul care a avut curaj să investească 7 milioane de euro, să facă producţie, stă cu poarta închisă, nu poate livra la abator pentru că autoritatea veterinară nu se oboseşte să ceară derogare la Bruxelles, în schimb îl ţine luni de zile închis datorită focarelor reapărute în gospodării?”, se întreabă membrii asociaţiei 

Măsuri rapide în UE, inexistente la noi

Măsura cordonului preventiv de 10 kilometri a fost discutată de acum 7-8 luni, când autorităţile au promis marilor fermieri că vor fi luate măsuri. „În celelalte state UE se acţionează pentru măsuri rapide, cordonul preventiv de 10 km se aplică în jurul fermelor de reproducţie şi îngrăşare şi zeci de mii de porci, mistreţi, au fost ucişi. România nu a luat o asemenea măsură de peste un an, perioadă în care s-au plătit milioane de euro de la buget pe ferme închise şi dezinfectante. Oare ce se urmăreşte? Eradicarea pestei sau prelungirea ei? Ni se pare inadmisibil ce se întâmplă astăzi! Gândiţi-vă că mâine toată România va fi roşie. Şi nu vă vor ierta generaţii întregi pentru ce distrugeţi acum”, au avertizat reprezentanţii asociaţiei.

 

×