x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România redevine acţionar la Petromidia, cu 44% din acţiuni

România redevine acţionar la Petromidia, cu 44% din acţiuni

30 Sep 2010   •   00:00

Rompetrol Rafinare nu a răscumpărat obligaţiunile, iar statul revine ca acţionar minoritar la Petromidia, cu o participaţie de 44,69% din capital, ca urmare a conversiei în acţiuni a unor obligaţiuni pe care KazMunaiGaz nu le-a răscumpărat până azi, termenul- limită pentru operaţiune.

KazMunaiGaz a decis în AGA să convertească în acţiuni obligaţiunile emise de Rompetrol în 2003 şi pe care nu le-a răscumpărat de la stat, potrivit unui raport al Rompetrol Rafinare transmis, joi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"Pentru evitarea oricărui dubiu, numărul de acţiuni emise în schimbul obligaţiunilor nerăscumpărate la data prezentei a fost calculat în conformitate cu prevederile Convenţiei de emisiune şi cele ale Ordonanţei de urgenţă 118/2003", se arată într-un raport trimis pe bursă.

Tototată, capitalul social al Rompetrol Rafinare va fi majorat cu 1,97 miliarde de lei, până la 4,41 miliarde de lei, reprezentând conversia în acţiuni a 20,65 milioane de obligaţiuni emise de companie.
Operaţiunea va fi realizată prin emiterea a 19,7 miliarde de acţiuni, cu valoarea nominală de 0,1 lei.
Acţionarii vor putea subscrie la mjorarea capitalului în termen de 31 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei AGA sau de la 18 octombrie, ca dată de înregistrare, dacă hotărârea este publicată înainte de această dată.

Guvernul a transformat datoria istorică de 571 milioane de euro a Petromidia în 2003 în obligaţiuni cu maturitate de sapte ani. Rompetrol a răscumpărat 54 de milioane de euro, exact atât cât îi permite sa rămână majoritar.

Dacă statul ar vinde la bursă acţiunile primite la Rompetrol Rafinare, ar încasa 1,184 miliarde de lei, sumă rezulată din înmulţirea numărului de acţiuni la rafinărie, respectiv 19,7 miliarde de titluri, cu cel mai recent preţ al acţiunilor companiei la BVB, de 0,0601 lei.
Aşadar, ar avea doar 275 de milioane de euro din cele 514 milioane de euro pe care le avea de recuperat, pierderea fiind de circa 240 de milioane de euro

×
Subiecte în articol: economic