x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România săracilor. Mâncarea UE, distribuită de firma unui parlamentar

România săracilor. Mâncarea UE, distribuită de firma unui parlamentar

de Cristian Anton    |    06 Iul 2016   •   17:18
România săracilor. Mâncarea UE, distribuită de firma unui parlamentar
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Peste 220 de milioane de lei a alocat Ministerul Fondurilor Europene pentru furnizarea de ajutoare alimentare în cadrul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2015. Alimentele trebuiau împărţite încă de anul trecut, dar din cauza contestaţiilor în instanţă din timpul licitaţiei, contractul a fost atribuit abia în iunie 2016. Şapte firme vor distribuit cele opt milioane de pachete în toată ţara. Jumătate din valoarea contractului va fi împărţită de două societăţi din Constanţa: una deţinută, până recent, de un fost cunoscut fotbalist, alta patronată de un deputat PSD.

Contractul în valoare de 220.715.798,28 de lei, echivalentul a 50 milioane de euro, fără TVA, a fost atribuit pe 07.06.2016 şi constă în furnizarea şi transportul la centrele de distribuţie ale primăriilor a 7.917.692 de cutii cu ajutoare alimentare. Pachetele vor fi distribuite în 13 loturi, care acoperă toate judeţele ţării şi municipiul Bucureşti. Jumătate din cei 220 de milioane de lei revin către două din cele şapte firme care au câştigat licitaţia organizată de minister. Astfel, Ned Group SRL şi Dobre & Fiii SRL, ambele din Constanţa, vor încasa 79,5 milioane de lei, respectiv 33 milioane de lei. Ned Group SRL va livra cutiile cu alimente în cinci loturi, în timp ce Dobre & Fiii se ocupă de alte două loturi, firmele de pe litoral urmând să acopere întreaga ţară, cu excepţia Moldovei. De asemenea, Libro Events SRL din Cernica (Ilfov) va livra pachete în două loturi, în timp ce Simultan SRL Făget (Timiş), Marathon Distribution Group SRL Afumaţi, Oltina Impex Prod Com SRL Urlaţi (Prahova) şi Rompan Proiect Service SA Bucureşti au primit câte un lot.   

Bogaţi din banii pentru săraci

Una din firmele care se umple de bani de pe urma pachetelor cu alimente plătite de UE pentru sărmanii din România este deţinută de un consilier local şi fost viceprimar PSD al Constanţei, alături de fiul său, deputat din partea aceluiaşi partid. Mircea Dobre şi juniorul Mircea-Titus Dobre fac parte din protipendada dezvoltată în jurul fostului primar Radu Mazăre, beneficiari a contracte de zeci de milioane de euro cu statul în judeţul de la malul mării. Dobre & Fiii SRL asigură din 2009, fără întrerupere, programul „Cornul şi laptele” în şcolile din regiune, a furnizat şi pachetele pentru pensionari împărţite de primăria lui Mazăre, iar acum asigură şi pachetele de la UE pentru săracii din judeţele Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Tulcea, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov şi municipiul Bucureşti.

Mircea Dobre fost declarat incompatibil de către ANI în 2013, dar a trecut pe altcineva ca administrator în acte, astfel încât brusc nu mai era nici o problemă că un consilier şi viceprimar al Constanţei derulează în continuare contracte cu administraţia locală.

Fotbalist bun în afaceri

Principala beneficiară a contractului de 220 de milioane de lei este tot din Constanţa, Ned Group SRL, care va livra cutiile cu alimente UE sărmanilor din 16 judeţe, din toată ţara. Ned Group SRL este controlată acum de Liviu Nicu şi Ionuţ Bodîlcu, fost campion naţional şi medaliat la campionate europene şi mondiale de box. Până recent, firma a fost deţinută de soţii Corina şi Leonard Nedelcu şi Adrian Pitu, parteneri în mai multe societăţi de distribuţie, precum Geocor Trade Imp- Exp SRL şi Ned Com SRL. Nedelcu şi Pitu au beneficiat, de-a lungul timpului, de contracte în valoare de zeci de milioane de euro de la instituţii publice, în special de la MAI şi MapN, pentru furnizare de produse alimentare. Adrian Pitu este un fost fotbalist al Stelei.

Apar nume controversate

Şi în rândul celorlalţi furnizori ale produselor UE sunt nume controversate. Libro Events SRL a apărut de mai multe în presă din cauza contractelor ciudate primite de la instituţii de stat. Firma ilfoveană asigură de la servicii de catering pentru copiii şi asistaţii sociali din Giurgiu, până la curăţenia în metroul bucureştean sau în clădirile Consiliului Judeţean Constanţa. Libro Events este patronată de Georgiana Ivan şi Alexandru Cristian Micu, după toate probabilităţile paravan pentru afacerista Mihaela Neagu, o apropiată a fostului ministru Monica Iacob Ridzi, care ispăşeşte în prezent o condamnare pentru fapte de corupţie. La rândul său, firma timişeană Simultan SRL este surata bănăţeană a constănţenilor de la Dobre & Fiii. Cu sponsorizări de câte 100.000 de lei pentru PSD şi PNL, în 2012, Simultan a prins ulterior contracte de peste 250 de milioane de lei în programul „Cornul şi laptele”, în nouă judeţe şi două sectoare din Bucureşti. Firma este patronată de Florin Herbai, iar în 2013 a fost acuzată că a furnizat lapte cu aflatoxină copiilor din Sectorul 2, în timp ce Consiliul Judeţean Satu Mare i-a realizat contractul după ce a băgat 46 de copii în spital, tot cu lapte stricat.   

 

O cutie cu alimente de la UE conţine făină albă de grâu (1 pungă de 1 kg), mălai (2 pungi de 1 kg), paste făinoase (1 pungă de 400 g), ulei (2 sticle din plastic de 1 l), zahăr (1 pungă de 1 kg), conservă carne de vită (1 cutie metalică de 300 gr), 1 conservă pateu de ficat de porc (1 cutie metalică de 200 gr), orez (1 pungă de 1 kg), conservă de pastă de tomate (1 cutie metalică de 400 g) şi fasole boabe (1 pungă de 500 g).

 

Beneficiarii alimentelor furnizate de UE sunt familiile și persoanele singure care au dreptul la un venit minim garantat; familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei; șomerii cu indemnizație de șomaj de până la 450 lei şi cei fără indemnizaţie; pensionarii cu pensii de până la 450 lei/lună; veteranii de război și văduvele acestora, eroi ai Revoluției ori persoane persecutate politic în timpul regimului comunist dacă nu realizează alte venituri în afară de cele provenite din drepturile bănești acordate de legi speciale, ale căror cuantum cumulat este de până la 450 lei/lună; persoanele cu handicap grav și accentuat, adulți și copii, care nu beneficiază de îngrijire în servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private; persoanele fără venituri sau ale căror venituri nete sunt de până la 450 lei/lună.

×