x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România se hrăneşte din economia subterană

România se hrăneşte din economia subterană

de Florina Zainescu    |    20 Ian 2010   •   00:00
România se hrăneşte din economia subterană
Sursa foto: /JURNALUL FOTO

Industria alimentară autohtonă a ajuns să fie jumătate "albă", jumătate "neagră". Statul român pierde anual 3-5 miliarde de euro - impozite şi taxe neîncasate din afacerile cu mâncare.



Industria alimentară se situează în topul evaziunii fiscale, la ora actuală doar jumătate din producători desfăşurându-şi activitatea legal. 2009 a fost un an dezastruos, în care piaţa neagră a explodat pe fondul crizei economice, care a determinat o reducere drastică a încasărilor producătorilor, dar şi a veniturilor consumatorilor. Iar 2010 va fi şi mai rău dacă autorităţile vor continua să vină cu biruri de genul "taxei fast-food", în loc să ia măsuri concrete pentru "albirea" pieţei, spun patronatele din industria alimentară.

Dacă în 2008 piaţa neagră şi gri reprezentau 30% din valoarea pieţei alimentelor, acum au ajuns la 50%, a declarat Sorin Minea, preşedintele federaţiei patronale Romalimenta "În industria cărnii sunt peste 10.000 de unităţi înregistrate, nu autorizate, în industria laptelui circa 15.000, iar în panificaţie 20.000-30.000. Nimeni nu controlează aceste firme. Vând chiar şi când sunt închise", a spus el. Iar statul pierde, anual, 3-5 miliarde de euro prin neîncasarea de taxe şi impozite, a adăugat acesta.

CARNEA NEFISCALIZATĂ, 60% DIN PIAŢĂ

"Pe sectorul carne şi produse din carne a fost dezastru anul trecut. Deşi nu există date oficiale în acest sens, estimăm că piaţa neagră a cărnii - porc, vită, oaie, pasăre - reprezintă minimum 50%, însă noi credem că, în fapt, depăşeşte 60%. Asta înseamnă că, dacă piaţa oficială a cărnii în România este estimată la circa 3 milioane de euro, piaţa neagră reprezintă 1,5-2 milioane de euro", a detaliat Minea.

75% DIN PIAŢA PÂINII E NEAGRĂ
Şi pâinea neagră este tot mai în vogă. Cea neagră la figurat. "Evaziunea fiscală de pe piaţa pâinii este în continuă creştere, în 2009 înregistrându-se un avans al acesteia de circa 10% comparativ cu 2008", a declarat Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie - Rompan. El a precizat că piaţa reală a pâinii din România se ridică la 1 miliard de euro, dar piaţa fiscalizată este de doar 250 milioane de euro. "Fiscalizat, consumul este de 23 kilograme pe cap de locuitor pe an, adică până în 500.000 de tone în total pe an, ceea ce este absurd să credem." Mai ales că, potrivit scriptelor oficiale, consumul de pâine pe cap de locuitor a scăzut la 23 kilograme de la circa 25 kilograme în 2008. Popescu susţine că, în realitate, un român mănâncă, în medie, circa 105 kilograme de pâine anual.

Comparativ cu carnea şi pâinea, lactatele stau chiar foarte bine: piaţa nelegală reprezintă "numai" 30%-35%, raportat la o valoare de circa 1 miliard de euro a pieţei albe, potrivit lui Valentin Blănaru, directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL). Peste 90% din comerţul nefiscalizat este practicat de cei care, deşi au primit doar cotă de lapte pentru vânzări directe, fac şi procesare.

"Autoconsumul" să trăiască

Evaziunea fiscală din industria alcoolului este de peste 60%, potrivit lui Sorin Minea. Pentru că românii nu renunţă la tării, ci caută alte surse. Astfel, autoconsumul a ajuns să reprezinte peste 50% din consum. Şi mulţi posesori de cazane şi alambicuri mai fac şi ei un ban vânzând la negru din ţuica preparată. Diferenţa de 10% o reprezintă băuturile contrafăcute. În ceea ce priveşte vinul, din 5,5 milioane de hectolitri obţinuţi, în medie, într-un an, numai 1,5 milioane hectolitri ajung pe piaţa oficială, potrivit lui Ovidiu Gheorghe, director general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului. Restul reprezintă autoconsum şi vânzări nelegale.


Propunere Dan Voiculescu: Pedepse grele pentru evazionşti
Evaziunea fiscală atinge cote alarmante. Din cauza fiscalităţii excesive sau în căutare de câştiguri foarte mari, multe firme fraudează statul. Nu taie facturi, nu plătesc impozite, fac angajări la negru. Senatorul PC Dan Voiculescu a elaborat un proiect de lege care prevede mărirea tuturor sancţiunilor pentru cei care fraudează statul. De exemplu, firmele care falsifică însemne fiscale sau formulare tipizate riscă închisoare până la 15 ani, faţă de 12 ani în prezent. Propunerea legislativă a lui Dan Voiculescu va fi depusă la Senat în următoarea sesiune parlamentară. Analistul economic Liviu Voinea spune că evaziunea fiscală conduce la pierderea a cel puţin 10% din PIB venituri bugetare, apreciind că "e foarte bine să crească sancţiunile". De altfel, România se află pe un loc fruntaş în UE în ceea ce priveşte evaziunea fiscală. În 2009, doar evaziunea din domeniul panificaţiei a crescut cu 10 procente faţă de 2008.

- 1,5 milioane de euro
valoarea economiei subterane în sectorul cărnii estimată de procesatori

×
Subiecte în articol: economic