x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România se pregăteşte să naţionalizeze bănci

România se pregăteşte să naţionalizeze bănci

de Daniela Ivan    |    31 Oct 2011   •   21:00
România se pregăteşte să naţionalizeze bănci

Banca Nationala a Romaniei pre­ga­tes­te aparitia unei noi banci pe piata lo­cala menita sa poata prelua ime­diat spre administrare bancile comer­ciale care vor intra in dificultate. Ide­ea vine chiar de la Fondul Monetar International, care a cerut auto­ri­ta­ti­lor romane sa pregateasca instrumente si proceduri care sa permita in­terventii rapide la bancile cu pro­bleme, in cazul in care unele banci care activeaza in Romania ar putea avea probleme in urma falimentului mamelor lor. 'Aditional, ca parte a pla­nului de limitare a crizei, auto­ri­ta­tile sunt determinate sa voteze o le­gislatie care ar furniza unei banci-punte puterea de a intari instrumentele bancare disponibile', se ara­ta in articolul 29 din Scrisoarea de Intentie cu FMI. Reglementarea le­gislatiei pen­tru ca banca-punte sa poata functio­na trebuia finalizata pana la sfarsitul lunii octombrie. Concret, aceasta banca va prelua bancile cu probleme, care ar trebui nationali­zate in cazul in care acestea ar intra in faliment.

Fondul de Garantare a Depo­zi­te­lor ar urma sa constituie banca-punte si sa o imputerniceasca sa preia o institutie de credit cu probleme gra­ve de solvabilitate si lichiditate. Noua institutie ar putea prelua depozitele si creditele unei banci care nu se mai descurca astfel incat sa asigure continuitatea activitatii fara nici o intrerupere a programului. In paralel, banca-punte va cauta investitori privati dispusi sa preia bilantul bancii problema, integral sau partial. Daca nu se poate gasi cumparator, portofoliul de active ar putea ajunge la Fondul de Garantare a Depozitelor care sa se ocupe de lichidare.

BNR impreuna cu FMI au mai gestionat in anii ’90 falimentul Bancorex, in urma caruia datoriile au fost preluate de AVAB, o institutie nou creata, iar activele performante de catre Banca Comerciala Romana. Acum, practica internationala este infiintarea acestei banci-punte care este inventata pentru evitarea unor falimente cu efect perturbator in sistemele bancare nationale.

BNR primeste saptamanal ra­por­tari de la bancile din Romania despre in­dicatorii de solvabilitate, dar si des­pre operatiunile zilnice de piata, po­tri­vit declaratiilor facute de oficiali ai BNR. In ultimii doi ani, actionarii stra­ini ai bancilor locale au fost che­mati de BNR sa mareasca capitalul so­cial, iar sumele adunate s-au ridicat la peste un miliard de euro. In Ro­mania functioneaza 41 de banci co­merciale, a caror solvabilitate me­die era de peste 14% la sfarsitul lunii iunie.

×
Subiecte în articol: bănci economia bnr