x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România vrea să atragă cât mai rapid fonduri norvegiene

România vrea să atragă cât mai rapid fonduri norvegiene

20 Mai 2019   •   15:06
România vrea să atragă cât mai rapid fonduri norvegiene

La Reuniunea Consiliului Spațiului Economic European (SEE), prezidată de România prin ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan Radu Oprea, acesta a afirmat că importantă este accesarea fondurilor norvegiene de către țara noastră.

"Ceea ce ne interesează pe noi sunt fondurile norvegiene, mecanismele financiare care sunt în spatele acestui Consiliu al Spaţiului Economic European şi aşteptăm să fie cât mai repede şi aceste fonduri la dispoziţia noastră. Sunt încă discuţii, însă noi, România, am făcut paşii necesari şi cred că într-adevăr şi fondurile norvegiene pot să contribuie la coeziune. Să nu uităm că prioritatea principală, motoul preşedinţiei noastre este coeziunea, o valoare comună europeană şi inclusiv fondurile norvegiene sunt cele care aduc coeziune în interiorul Uniunii Europene."

România este primul semnatar al memorandumurilor de înțelegere pentru perioada 2014-2021 și este al doilea beneficiar al banilor europeni, a căror valoare se ridică la 500 milioane de euro.

Temele importante ale Reuniunii de astăzi a Consiliului SEE sunt implementarea Acordului de la Paris și efectele schimbărilor climatice. Prin respectivul acord a luat naștere Piața Intenă, din care fac parte țările UE și cele trei state AELS - Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

 

Discuții despre taxele vamale cu SUA

Miniștrii afacerilor externe ai statelor membre vor discuta și despre relațiile economice bilaterale dintre Uniunea Europeană și China, precum și dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. „Ca urmare a eforturilor făcute de noi, ca miniştri ai comerţului, a produs deja rezultate faptul că se amână decizia de către preşedintele Trump cu 180 de zile, eu zic că este o etapă corectă şi evaluarea noastră a fost cea bună, în sensul în care, rămânând în dialog, putem să găsim împreună soluţia de a evita războiul comercial", a explicat Ștefan Radu Oprea. 

Președintele SUA, Donald Trump a amânat cu șase luni decizia de impunere a unor taxe vamale suplimentare la importurile de autoturisme produse în Uniunea Europeană și Japonia pentru a putea negocia, în această perioadă, un acord comercial.

×