x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romanii au cele mai mici salarii dintre candidatele la UE

Romanii au cele mai mici salarii dintre candidatele la UE

20 Feb 2004   •   00:00

In randul statelor candidate la Uniunea Europeana, Romania este tara care isi plateste cel mai prost muncitorii, se arata intr-un studiu publicat recent de Mercer Human Resources.



In schimb, managerii sau angajatii cu pozitii superioare obtin venituri mai mari decat cei din tarile vecine.
De asemenea, salariul minim din Romania se afla la cel mai redus nivel din statele candidate, ne-a declarat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical. Cauzele pentru care muncitorii romani primesc salarii asa de mici tin de fiscalitatea excesiva si de eficienta destul de redusa a muncii prestate in tara noastra. "In economia noastra sunt folosite pe scara larga tehnologii invechite - ce conduc la o productivitate mica", a adaugat Costin.
In privinta salarizarii cadrelor didactice, mai prost decat noi stau doar bulgarii, in timp ce ungurii primesc salarii de cel putin trei ori mai mari decat dascalii romani, ne-a declarat Razvan Bobulescu, presedintele Alma Mater (sindicatele din invatamant). In cazul managerilor romani, nivelul salarial este comparabil cu cel din Ungaria si Polonia si depaseste cotele inregistrate in Cehia sau Slovacia.
Salariul mediu din Romania reprezinta 11% din nivelul din Marea Britanie, in vreme ce in Ungaria echivaleaza cu 37%.
CRISTIAN IONITA

×
Subiecte în articol: economic