x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romănii, campioni la muncă in UE şi nefericiţi la serviciu

Romănii, campioni la muncă in UE şi nefericiţi la serviciu

de Catalin Pruteanu    |    07 Dec 2007   •   00:00

Romănii lucrează cel mai mult in UE, cu aproape opt ore mai mult decăt media europeană, arată un studiu realizat de Facultatea de Ştiinţe Sociale şi Politice a Universităţii Cambridge din Marea Britanie.



Romănii lucrează cel mai mult in UE, cu aproape opt ore mai mult decăt media europeană, arată un studiu realizat de Facultatea de Ştiinţe Sociale şi Politice a Universităţii Cambridge din Marea Britanie. In timp ce media săptămănală in ţara noastră este de 46 de ore, cea europeană este de numai 38,5 ore.

Romănii lucrează 48 de ore pe săptămănă, fiind depăşiţi doar de bărbaţii din Grecia, care lucrează in medie 49 de ore. Romăncele sunt femeile care muncesc cel mai mult din Uniunea Europeană - 44 de ore, cu 9 ore mai mult decăt media din cele 27 de ţări membre ale UE.

Per ansamblu, insă, femeile din ţările membre ale UE muncesc mai mult decăt bărbaţii, deoarece la orele de serviciu se adaugă şi cele alocate ingrijirii familiei. De altfel, pentru femeile care lucrează part-time orele de muncă in gospodărie, ore pentru care nu primesc o remuneraţie salarială, depăşesc orele plătite. O femeie angajată cu jumătate de normă munceşte chiar mai mult decăt un bărbat cu normă intreagă, romăncele avănd printre cele mai scăzute rate de angajare part-time din Uniune. Domeniile in care se inregistrează cele mai multe ore de muncă sunt agricultura şi pescuitul. In Uniunea Europeană, trei sferturi din poziţiile de conducere sunt deţinute de bărbaţi.

Deşi işi petrec cel mai mult timp la locul de muncă, satisfacţia profesională a romănilor este printre cele mai scăzute din Europa, alături de Bulgaria, Cehia, Estonia, ungaria şi Italia. Angajaţii in vărstă şi femeile care depun efort fizic au cea mai scăzută satisfacţie in viaţa profesională. Cei mai satisfăcuţi sunt angajaţii full-time, dar care nu depăşesc 48 de ore de lucru pe săptămănă şi care au un program flexibil.

Procentul romănilor, care riscă să aibă probleme de sănătate, este dublu faţă de media europeană. Printre cele mai frecvente probleme de sănătate pe care le reclamă angajaţii se numără durerile de spate şi cele musculare, starea generală de oboseală, migrenele, nervozitatea şi accidentele de muncă.

Potrivit studiului Universităţii din Cambridge, Romănia este, alături de Bulgaria, Cipru sau Ungaria, printre ţările in care probabilitatea de a lucra intr-un post care presupune efort intelectual şi care oferă posibilitatea de a invăţa este mică. Cifrele arată că programul de muncă a crescut in ţările care au devenit recent membre ale UE, in vreme ce in celelalte state, numărul orelor de lucru este in scădere. La serviciu, femeile tind să fie expuse unor riscuri sociale, cum sunt ameninţările, violenţa fizică, hărţuirea sexuală şi discriminarea. In Romănia şi Bulgaria schimbările după aderare au vizat reducerea numărului de bărbaţi care au un al doilea loc de muncă, dar timpul alocat de bărbaţi muncilor gospodăreşti a scăzut de la 70 la 22%. Romănii au cel mai mare risc de a se surmena din cauza orelor suplimentare, arată studiul Cambridge.

×
Subiecte în articol: economic munca