x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii, cei mai săraci din Europa

Românii, cei mai săraci din Europa

de Elena Stan    |    26 Iun 2012   •   10:51

Criza economica face ca Romania sa nu poata atinge tintele asumate in cadrul Strategiei Europa 2020. Romania se situeaza pe primul loc din Europa dupa numarul romanilor aflati in situatii de risc de saracie sau excluziune sociala. In aceasta situatie se afla 8,89 de milioane de persoane, adica 46% din populatia inregistrata de ultimul recensamant, potrivit unui studiu realizat de Blocul National Sindical (BNS). Dintre acestia, circa 40% sunt persoane apte de munca, iar circa 50% sunt copii.

Romania sta prost si in ceea ce priveste rata de ocupare a populatiei cu varsta intre 20 si 64 de ani, fiind departe de tinta asumata in cadrul Strategiei Europa 2020. Tinta asumata de tara noastra este de 70% in 2020, insa Romania a inregistrat o scadere de la o rata de 64,4% in 2007 pana la nivelul de 62,8% in 2011. In privinta ratei parasirii timpurii a sistemului educational, UE-27 are drept tinta pana in anul 2020 ca procentul tinerilor care parasesc timpuriu scoala sa fie sub 10%, iar in Romania, obiectivul este de 11,3%. Desi nu este o tinta ambitioasa, Romania se indeparteaza din ce in ce mai mult de valorile asumate. Daca in anul 2007 procentul tinerilor care abandonau scoala era de 13,9%, in anul 2010, acesta a urcat dramatic pana la 18,4%, iar anul trecut a inregistrat o usoara scadere, pana la 17,5%.

Vesti triste se inregistreaza si in ceea ce priveste rata somajului in randul tinerilor sub 25 de ani, care a inregistrat o crestere de 4% in 2011 fata de nivelul din 2006.
Nici in ceea ce priveste investitiile in cercetare si dezvoltare Romania nu atinge tintele, deoarece aloca cei mai putini bani din UE pentru acest sector.
Cu un procent de 0,47% din PIB in anii 2009 si 2010, in conditiile in care tinta asumata pentru 2020 este de 2%, tara noastra este departe de tinta asumata.

La capitolul promovarea incluziunii sociale, in special prin reducerea saraciei, Romania si-a propus reducerea cu 580.000 a numarului de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala. Tintele asumate de Romania in 2010, valorile finale, pentru Strategia Europa 2020 prevad o rata de ocupare de 70%, investitiile in cercetare si dezvoltare de 2%, rata parasirii timpurii a scolii 11,3%, rata populatiei cu varsta de 30-34 de ani absolventa a unei forme de educatie tertiara – 26,7%.

Romania nu atinge tintele deoarece are datorii
Multe dintre obiectivele nationale asumate de Romania in cadrul strategiei Europa 2020 pentru crestere inteligenta, ecologica si favorabila incluziunii sociale nu vor putea fi atinse din cauza crizei mondiale si a instabilitatii economiei autohtone, a spus Mariana Campeanu, ministrul Muncii.

"Aproape toate tintele asumate de Romania in cadrul strategiei Europa 2020 nu vor fi atinse. Rata de ocupare (...) este greu de atins, in conditiile in care o crestere economica sustinuta nu avem, iar o parte din populatia activa si, in special, cea foarte bine calificata lucreaza in afara tarii. Abandonul scolar creste (..), trecem printr-o perioada in care copiii muncesc alaturi de parinti pentru subzistenta si abandoneaza foarte usor scoala. Poate singura tinta pe care o vom atinge va fi cea a ponderii populatiei cu studii superioare, dar va fi un indicator realizat cantitativ, si nu calitativ", a explicat ministrul Muncii.

Mariana Campeanu crede ca tintele din strategia Europa 2020 sunt foarte greu de atins si pentru ca Romania trebuie sa plateasca anul viitor o datorie de 4 miliarde de euro. "Este greu (sa atingi tintele din strategia Europa 2020 – n.r.) in conditii de criza mondiala si de instabilitate economica in Romania, data de efortul enorm pe care Romania trebuie sa-l faca la anul pentru a plati un varf de datorie de peste 4 miliarde de euro. Si acest lucru te face ca, in economie, sa jonglezi intre dezvoltarea anumitor ramuri in detrimentul altora, in asa fel incat sa faci rost de acesti bani", a explicat ministrul Muncii.

×