x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romanii descopera plata cu cardul

Romanii descopera plata cu cardul

22 Feb 2005   •   00:00

ECONOMIC
Cardurile bancare de "business" reprezinta noile vedete ale bancherilor. Desi sunt emise foarte putine, volumul de tranzactii este important.
ADRIAN MIHAI

RECUPERARE. In 2004, platile prin card au crescut mai repede decat retragerile de numerar
Valoarea medie a unei tranzactii cu un card "business" este de cateva ori mai mare decat cea a unei tranzactii efectuate cu un card standard. Cardurile de tip "business" se adreseaza companiilor si ofera facilitati suplimentare posesorilor, precum asigurarile sau reduceri la serviciile turistice. Competitia in acest domeniu este abia la inceput, considera managerii. In prezent, cele mai multe carduri emise in Romania sunt cele de salarii. Dupa ce primesc salariul, romanii dau fuga si isi scot bani gheata de la automat. Asa se face ca operatiunile realizate prin bancomate (ATM) au o pondere de peste 92% din total, dupa cum reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei. Totusi, lucrurile incep sa se normalizeze. Gradul de utilizare a cardurilor in efectuarea de plati la punctele de vanzare (POS) a crescut mai mult decat retragerile de numerar prin bancomate. "Valoarea tranzactiilor prin POS a cunoscut o imbunatatire, majorandu-se in 2004 cu 82%, pana la 9.655 miliarde lei", a declarat Petre Tulin, directorul Directiei de Reglementare si Autorizare din cadrul BNR. Potrivit unui studiu al Banc Post, principala bariera in fata platilor cu cardul la punctul de vanzare (POS) este teama de a plati comisioane. Trebuie spus ca nu se percep comisioane de la cumparator pentru platile prin carduri.

DEZVOLTARE. Valoarea tranzactiilor efectuate prin intermediul cardurilor a crescut, in anul 2004, cu 46%, pana la 212.754 miliarde de lei (5,25 miliarde de euro). Dezvoltarea cardurilor de credit este o alta tendinta remarcata de catre bancheri . La finele anului precedent, numarul de ATM instalate de banci a ajuns la 14.230 de unitati, in crestere cu 36%. Numarul POS instalate la comercianti a crescut cu 17%, cumuland 2.951 de unitati. In privinta cardurilor active, datele BNR releva 5,763 milioane de unitati.

×
Subiecte în articol: economic