x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii, expuşi calamităţilor. Doar 10% din casele de la sate sunt asigurate obligatoriu

Românii, expuşi calamităţilor. Doar 10% din casele de la sate sunt asigurate obligatoriu

de Elena Stan    |    16 Feb 2012   •   21:00
Românii, expuşi calamităţilor. Doar 10% din casele de la sate sunt asigurate obligatoriu

Cantitatile masive de zapada care au cazut la noi in tara in ultima perioada cresc riscul cedarii locuintelor sub greutatea acesteia. Mai multe localitati sunt izolate, casele sunt acoperite de zapada, iar numarul deceselor, din cauza gerului, creste de la o zi la alta. Cum un rau nu vine niciodata singur, topirea zapezilor va aduce indundatii, iar foarte multe case din mediul rural nu sunt protejate nici macar de asigurarea obligatorie impotriva dezastrelor naturale.

Putine asigurari obligatorii
Doar 504.618 locuinte sunt asi­gurate obligatoriu impotriva dezastrelor naturale, potrivit datelor furnizate de Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Polita de asigurare obligatorie acopera riscul la cutremure, inundatii si alunecari de teren, potrivit legislatiei in vigoare. 'Numarul politelor obligatorii de asigurare a locuintei la data de 14 februarie 2012 era de 504.618, din care 203.967 pentru locuinte de tip A si 300.651 pentru locuinte de tip B. Majoritatea politelor obligatorii de asigurare a locuintei au fost incheiate in mediul rural, 286.147, celelalte fiind inche­ia­te pentru locuinte de la orase, res­pectiv 218.471', ne-a declarat An­dreea Neagu, asistent manager la PAID.

Datele provizorii de la ultimul Recensamant arata ca 3,9 milioane de locuinte sunt in mediul rural, potrivit INS. Daca ne referim doar la asigurarile obligatorii rezulta ca mai putin de 10% dintre romani pot primi o despagubire de zece sau de 20.000 de euro, in functie de tipul de locuinta pe care il detin. Locuinte tip A sunt constructiile care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Casele de acest tip se asigura la o suma de 20.000 de euro, rezultand o prima de asigurare de 20 euro/an. Locuinte tip B sunt constructiile cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic. Acest tip se va asigura la o suma asigurata de 10.000 de euro, rezultand o prima de asigurare de 10 euro/an.

'PAID acorda despagubiri pentru pagube provocate de precipitatii atmosferice ori topirea brusca a zapezii sau revarsari de cursuri de ape, care au ca efect producerea de inundatii', potrivit PAID. Persoanele care nu au incheiat o polita de asigurare a locuintei nu beneficiaza de nici un fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor. Proprietarii locuintelor care nu au incheiat o polita obligatorie de asigurare a casei vor putea fi amendati de primari abia din luna august 2012. Amenda este cuprinsa intre 100 si 500 de lei.

Majoritatea politelor, cesionate bancilor
Numarul locuintelor de la sate asigurate impotriva dezastrelor na­turale poate fi mai mare, deoarece unii romani si-au incheiat asigurari facultative ale locuintei, care acopera si riscurile la inundatii, alunecari de teren sau cutremure. Numarul acestora este necunoscut insa, deoarece Comisia de Supraveghere a Asigu­rarilor nu furnizeaza date separate despre numarul de polite incheiate pentru locuintele din orase si cele de la sate. Cele mai recente date, din septembrie 2011, arata ca peste 50% din cele 8,5 milioane de locuinte din Romania sunt asigurate fie printr-o polita facultativa, fie printr-una obli­gatorie.

Nu trebuie uitat insa ca majoritatea celor care si-au asigurat locuintele au facut-o obligati de bancile de la care au contractat cre­dite imobiliare. In caz de dezastru, banii vor merge catre institutiile credi­toare, pentru acoperirea ga­rantiilor.

×