x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii încep să-şi asigure viaţa

Românii încep să-şi asigure viaţa

de Daniela Ivan    |    03 Apr 2018   •   10:59
Românii încep să-şi asigure viaţa

Asiguratorii din România au adunat 9,7 miliarde lei în anul 2017 , cu 3,5% mai mult comparativ cu anul precedent. Cea mai mare pondere o deţin asigurările generale care au atins în 2017 valoare de 7,7 miliarde de lei comparativ cu 7,71 miliarde de lei în 216. Asigurările de viaţă au atins valoarea de 2,02 miliarde de lei la finele anului trecut comparativ cu 1,67 miliarde de lei la finalul lui 2016, potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Contractele cu valoarea cumulată cea mai importantă sunt realizate în București și Ilfov, după care urmează la o distanță semnificativă regiunile Nord-Vest și Centru.

Creşterea pieţei din 2017 se datorează în mare parte asigurărilor de viaţă care au înregistrat pe parcursul anului trecut o apreciere semnificativă, de 21% comparativ cu anul 2016. Dacă în perioada 2012 – 2014 activitatea de asigurări de viață era în scădere din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise, începând cu anul 2015 acest segment și-a reluat creșterea, iar în 2017 evoluția sectorului de asigurări s-a datorat segmentului asigurărilor de viață.

Spre deosebire de piața europeană de asigurări care este dominată de segmentul asigurărilor de viață, în România piața este dominată de asigurările generale, respectiv cele auto.

Polițele de incendiu și calamități naturale reprezintă 13% din totalul subscrierilor pentru asigurări generale, cu un volum al primelor brute subscrise de circa un miliard de lei.

Concentrare medie

Raportul ASF arată că piaţa asigurărilor din România este caracterizată de un grad mediu spre ridicat de concentrare. În anul 2017, aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăţi de asigurare din cele 31 de societăţi care desfăşurau activitate de asigurare/reasigurare la 31 decembrie 2017. Primii trei jucători după volumul primelor subscrise din asigurări generale și de viață sunt City Insurance, Allianz-Țiriac Asigurări și Euroins. Conform Directivei Solvabilitate II, cerinţele de capital pentru societăţile de asigurare sunt mai ridicate, fiind bazate efectiv pe riscurile asumate de acestea (atât din perspectivă investiţională, cât şi din cea a subscrierilor). Fondurile proprii eligibile să acopere cerinţa de capital de solvabilitate se aflau la finalul anului 2017 la o valoare de 5,15 miliarde lei, în creştere cu 12% comparativ cu anul 2016.

City Insurance este cea mai mare firmă de asigurări din România. Ea deţine 16,33% din piaţa asigurărilor generale şi 12,93% din totalul pieţei NN Asigurări de Viaţă deţine primul loc pe segmentul asigurărilor de viaţă cu 36,52% din totalul sumelor subscrise

 

×
Subiecte în articol: piata asigurarilor auto