x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii nu par încă speriaţi de ROBOR

Românii nu par încă speriaţi de ROBOR

de Daniela Ivan    |    01 Iun 2018   •   11:42
Românii nu par încă speriaţi de ROBOR
Sursa foto: Karina Knapek

În ultimul an, românii au luat credite imobiliare pe bandă rulantă, în ciuda majorării ROBOR cu aproape două puncte procentuale. Datele BNR arată că stocul creditelor pentru locuinţe, în lei şi în euro, s-a majorat cu peste 8 miliarde de lei între aprilie 2017 şi aprilie 2018. Cea mai mare parte a creşterii vine din creditele standard ale băncilor, nu din Prima Casă.

Cu foarte puţine excepţii, băncile au ajuns să acorde în prezent doar credite în moneda naţională, ceea ce explică avansul de aproape 10 miliarde a creditului imobiliar în lei acordat populaţiei. În acelaşi timp, împrumuturile în euro s-au redus cu aproape două miliarde echivalent lei în aceeaşi periadă.

Practic, solicitanţii sunt împinşi de bancheri să meargă către creditele în lei, cu toate că acestea vor deveni mai scumpe de la an la an. În aprilie 2017, ROBOR la şase luni, indicele care intră în calculul dobânzilor la creditele imobiliare, era de 1,06%. Acum a urcat până la 2,94%, ceea ce înseamnă o majorare cu 1,88% . Această creştere se transferă în dobândă, după formula ROBOR 6M + marja băncii, deci presupune automat o creştere a dobânzii cu 1,88%, având în vedere că marja băncii rămâne constantă. Aşadar, pentru un credit de 200.000 de lei luat pe 30 de ani, rata lunară a crescut cu aproape 180 de lei, din aprilie 2017 şi până acum. Cu cât suma împrumutată este mai mare şi perioada creditului mai lungă, cu atât influenţa creşterii ROBOR în rată este mai mare.

Cine mai dă împrumuturi în euro

Dintre băncile mari, numai Banca Transilvania, CEC-ul, Alpha Bank, Unicredit şi Piraeus mai oferă acum credite în moneda europeană. Însă şi aceste instituţii cer avansuri de peste 25%, ceea ce le face inaccesibile pentru multe persoane, având în vedere că pentru o locuinţă de 55.000 de euro trebuie plătit un avans de minimum 15.000 de euro pentru a se putea lua un credit de 40.000 de euro. Pentru acest împrumut, DAE variază între 3,7% la Banca Transilvania şi 6,43% la CEC, ceea ce înseamnă acum o rată lunară între 180 de euro şi 248 de euro, în funcţie de bancă. Dobânda este variabilă după formula  EURIBOR la şase luni plus marja băncii, marjă care este de 6% la CEC, de 4,25% la Alpha Bank şi de 3,8% la Banca Transilvania. Pe de altă parte, trebuie luat în calcul că şi rata creditului în euro se va majora ca urmare a deprecierii leului faţă de euro, chiar dacă EURIBOR, indicele care intră în calculul dobânzii, va creşte mult mai puţin decât ROBOR. Din acest motiv, bancherii recomandă acest tip de credit numai celor care au venituri în euro.

Prima Casă, peste 3 miliarde de lei

O parte a creşterii creditului în lei provine şi de la programul Prima Casă, al cărui plafon a fost de 2,5 miliarde de lei în 2017 şi de 1,92 miliarde de lei în acest an. Datele FNGCIMM arată că în primele cinci luni ale anului au fost acordate 9.400 de credite, în valoare de aproximativ 954,39 milioane de lei. Se observă totuşi o scădere a ritmului, având în vedere că anul trecut până în luna iunie plafonul fusese epuizat.

 

×
Subiecte în articol: romănii robor