x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii preferă Europa pentru vacanţa de iarnă

Românii preferă Europa pentru vacanţa de iarnă

de Elena Stan    |    27 Oct 2014   •   19:24
Românii preferă Europa pentru vacanţa de iarnă
Sursa foto: Bogdan Iurascu

Londra, Bruxelles şi Milano sunt principalele oraşe europene alese de românii care vor să petreacă sărbătorile de iarnă peste hotare
Românii nu pleacă prea departe de casă cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Ca în fiacare an, majoritatea românilor vor petrece vacanţa de iarnă acasă sau într-o destinaţie turistică internă, însă sunt şi câţiva care vor să petreacă peste hotare. Cele mai populare zece oraşe din străinătate unde vor călători cei care îşi vor petrece Sărbătorile de iarnă se află aproape de casă, în Europa, însă 5,82% şi-au ales deja să meargă, în această perioadă, în destinaţii îndepărtate din Malaezia şi Thailanda, conform unui studiu realizat de o agenţie de turism din România, cu vânzare exclusiv online.

Cel mai popular oraş este, în continuare, Londra, ales de 16% dintre românii care îşi vor petrece Sărbătorile de iarnă în afara ţării. Bruxelles ocupă a doua poziţie în clasament, urmat de Milano. Românii vor mai călători anul acesta, de Crăciun şi Revelion, la Paris, Roma, Madrid, Barcelona, Viena şi Dublin. Pe lângă destinaţiile tradiţionale pentru Crăciun şi Revelion, românii continuă tendinţa pornită în urmă cu câţiva ani şi aleg destinaţii exotice pentru vacanţa de iarnă. Astfel, 4,11% dintre aceştia îşi vor petrece Sărbătorile departe de frig, în Tenerife (Spania), Dubai (Emiratele Arabe Unite), Kuala Lumpur (Malaezia), Bangkok (Thailanda) şi Cancun (Mexic). Cel mai scump bilet de avion rezervat pentru această perioadă, până în prezent, costă 960 de euro şi are ca destinaţie Bangkok (Thailanda), în timp ce pentru cel mai ieftin, cu destinaţia Bari (Italia), s-au achitat 54 de euro. Cele mai populare oraşe alese pentru sejururi sunt Amsterdam, Barcelona, Paris şi Valencia. Recordul pentru cea mai scumpă rezervare hotelieră este deţinut de un sejur în Male (Maldive), pentru o vacanţă de 14 nopţi, în doi, în valoare de 1.048 de euro.

Românii călătoresc şi în scop de afaceri
În ultimii opt ani, procentul românilor care călătoresc în scop de afaceri a crescut cu 5%, ajungând de la 10% în 2006, la 15% anul acesta. Peste 44% dintre românii care călătoresc în scop de afaceri merg prin ţară şi 12% în Europa, arată un studiu publicat de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT). Potrivit studiului, majoritatea sunt bărbaţi, respectiv 70%, iar 30% femei, cu vârste cuprinse între 24 şi 45 de ani, venituri mai mari şi studii superioare. Acelaşi studiu relevă faptul că numărul românilor care pleacă în călătorii de agrement a înregistrat o scădere în ultimii cinci ani. Astfel, dacă în 2009 procentul românilor care plecau în călătorie de agremenet era de 67%, anul acesta procentul a ajuns la 57%. O scădere a înregistrat şi procentul românilor care merg în vacanţă în ţară, ajungând de la 77%b în 2010 la 66% anul acesta. În urcare este numărul românilor care aleg să-şi petreacă vacanţa în Europa, în proporţie de 14%, în prezent, faţă de 10% în 2006. În privinţa destinaţiilor de vacanţă pentru anul 2015, 46% dintre români declară că îşi doresc să ajungă în Europa şi 16% pe un alt continent. Studiul acoperă perioada 2006-2014 şi este reprezentat de populaţia din mediul urban cu vârsta cuprinsă între 14 şi 64 de ani.

×