x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii și-au făcut plinul înainte de coronavirus

Românii și-au făcut plinul înainte de coronavirus

de Valentin Gros    |    06 Apr 2020   •   17:17
Românii și-au făcut plinul înainte de coronavirus
Sursa foto: Akabei/Getty Images/iStockphoto

Românii au efectuat cumpărături masive în perioada de dinaintea izbucnirii pandemiei de coronavirus. Afacerile lanțurilor de magazine au sporit într-un ritm alert, net superior celorlalte state europene.

 

Volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul au urcat cu 11,9% în februarie 2020 față de aceeași lună a anului trecut, aceasta fiind cea mai mare creștere din UE, potrivit datelor publicate de Eurostat. Pe locurile următoare s-au clasat Ungaria (11,4%) și Portugalia (8,7%). Media spațiului comunitar s-a situat la numai 3,2%. Singura țară membră care a înregistrat o scădere în retail a fost Slovenia (-5,2%).

Astfel, România își menține poziția de lider la acest capitol pentru a treia lună consecutiv. În decembrie 2019 comparativ cu decembrie 2018, am consemnat un avans de 8,5%, mult peste media UE, de 2,2% și la o distanța apreciabilă de ocupantele locurilor 2 și 3, Bulgaria și Irlanda, fiecare cu o majorare de 5,8%. De asemenea, în ianuarie anul acesta, țara noastră a raportat o creștere a vânzărilor în retail de 11,1% față de prima lună din 2019, fiind secondată de Grecia (8,4%). În același timp, comerțul cu amănuntul din UE a înregistrat o creștere medie de 2,4%.

 

Volumul vânzărilor din retail s-a majorat în România, în februarie 2020 față de luna precedentă, cu 0,7%. Nivelul este ușor inferior mediei de creștere a Uniunii Europene între cele două perioade comparate, care a fost de 0,8%.

×