x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii trăiesc, cu greu, de pe o zi pe alta. Jumătate dintre români nu pot să economisească

Românii trăiesc, cu greu, de pe o zi pe alta. Jumătate dintre români nu pot să economisească

de Daniela Ivan    |    15 Dec 2011   •   21:00
Românii trăiesc, cu greu, de pe o zi pe alta. Jumătate dintre români nu pot să economisească

Jumatate dintre romani nu-si permit sa economiseasca si nici nu sunt interesati de produsele financiare, potrivit unui studiu elaborat de Novel Research. Locuitorii din mediul ur­-ban, cu exceptia Bucurestiului, de­cla­ra ca pun bani deoparte in mod constant, in timp ce bucurestenii eco­no­misesc mai rar, doar pentru lucruri im­portante si investitii. Pe de alta par­te, romanii din mediul rural se in­s­criu preponderent in categoria celor care nu au suficienti bani pentru eco­no­mii.

Studiul mai releva faptul ca ro­manii tin in scris evidenta bugetului familiei, fiind foarte grijulii cand vine vorba de gestionarea propriilor finante. Peste 70% tin o evidenta aten­ta a cheltuielilor si a datoriilor, un sfert dintre acestia avand chiar o evidenta scrisa, se mai arta in studiul citat. La polul opus, doar 6% nu stiu cat cheltuiesc sau cu cat isi depasesc bugetul. Responsabilitatea bugetului familiei in Romania ii revine in mare parte femeii (55%), existand o dife­renta semnificativa fata de barbatii preocupati de administrarea banilor. Aproximativ o treime dintre romani de­-clara ca nu inteleg deloc mecanismele financiare, iar 46% nu inteleg pro­dusele institutiilor financiare. De exemplu, aproape jumatate dintre ro­mani nu stiu deloc ce reprezinta do­banda variabila a unui credit sau o inteleg gresit.

Mai mult, atunci cand achi­zi­tio­neaza produse si servicii financiare, aproape 40% dintre romani nu consulta ofertele altor furnizori.
'Romanii reactioneaza in mare parte emotional cand vine vorba despre datorii. Atunci cand se confrunta cu intarzierea la plata a creditelor, o treime dintre ei asteapta ca institutia financiara sa le prezinte o solutie si doar 19% actioneaza pentru a gasi solutii.

Avem cea mai mare inflatie din UE
Romania se situeaza pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste cresterea medie a preturilor in ultimul an, potrivit datelor publicate de Eurostat, Oficiul European de Statistica. Preturile au crescut cu 6,2% in Romania, urmata de Estonia (5,2%) si Marea Britanie. Pe de alta parte, in luna noiembrie 2011, rata anuala a inflatiei in UE a ramas stabila, la 3,4%, in timp ce in cazul zonei euro rata anuala a inflatiei s-a mentinut la 3%, conform Eurostat. Comparativ cu luna octombrie 2011, rata anuala a inflatiei a scazut in 14 state membre (inclusiv in Romania de la 3,6 la 3,5%), a ramas stabila in trei state si a crescut in 10 tari.

Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei a coborat la 3,44% in noiembrie 2011, de la 3,55%, nivel consemnat in luna octombrie a acestui an. Banca Nationala a Romaniei a redus prognoza de inflatie pentru 2011 de la 4,6% la 3,3%, iar pentru 2012 prognoza a fost redusa de la 3,5% la 3%.

×
Subiecte în articol: romani economia economisire