x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii vor plăti cel mai mare preţ al gazului între europeni. Vezi de ce

Românii vor plăti cel mai mare preţ al gazului între europeni. Vezi de ce

de Daniel Ionaşcu    |    27 Sep 2011   •   08:43
Românii vor plăti cel mai mare preţ al gazului între europeni. Vezi de ce

"Factura" la gaze a Romaniei catre importatorii de gaze este de 8,5 miliarde de dolari din 2004 pana in 2010, daca ne luam dupa cantitatile raportate de autoritati si preturile medii afisate, a declarat dr. Ing. Dumitru Chiselita, director de comercializare din cadrul Romgaz.
Anul trecut Romania a platit 0,81 miliarde de dolari.
El spune ca in totalul preturilor taxele sunt 25%, tarifele pentru servicii (inmagazinare, furnizare, distributie) sunt 28%, pretul gazelor de import este 26% iar pretul gazelor de productie interna reprezinta 21%. Dr. Chiselita spune ca acest "cos de gaze" facut cu gazele de import creeaza premiza importatorilor de a vinde in tara noastra un pret mai ridicat decat in alte tari din zona.
Pe de alta parte, Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, spune ca in 2017 se va ajunge ca 80% din populatie sa dea 40% din venituri pe gaz. Iancu spune ca producatorii sunt indreptatiti sa ceara un pret al pietei dar ca nu putem vorbi de o piata atata timp cat exista un deficit de gaze pe piata si nu exista mai multi furnizori.

×