x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii vor trebui să folosească roboții

Românii vor trebui să folosească roboții

de Giulia Anghel    |    01 Aug 2019   •   12:30
Românii vor trebui să folosească roboții

Dezvoltarea inteligenței artificiale, construirea unui parc științific la Măgurele, introducerea roboților în industrie, folosirea tehnologiei blockchain de către instituțiile publice și de companiile private, reciclarea deșeurilor și educarea tinerilor pentru a deveni antreprenori de succes, au fost principalele teme ale dezbaterii „Industrii ale prezentului și viitorului în România, bazate pe tehnologii la orizontul anilor 2040”, organizată de Secția Științe Economice, Juridice și Sociologice a Academiei Române.

O importanță deosebită este necesar să se acorde astăzi cercetării, inovării și industriei pentru ca România să poată ține pasul cu schimbările rapide care vor avea loc în următorii ani în lume. În acest sens, construirea celui mai mare laser din lume la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele crează contextul proprice pentru dezvoltarea unui mare centru științific, un loc unde pot fi experimentate tehnologii și aplicații noi.

În plus, deși producția tradițională nu trebuie abandonată, evoluția industrială va include tot mai mult utilizarea roboților.  Dar, în timp ce folosirea acestora crește anual cu circa 22% în statele dezvoltate, în țara noastră avansul este de maxim 2%. Mai mult, din cele 12 de tipuri de roboți actuali, în România sunt întrebuințate doar două tipuri, industriali și medicali. 

Deși cunoscută mai ales pentru crearea și tranzacționarea de criptomonede, tehnologia blockchain va fi tot mai utilă în viitor întrucât este cel mai sigur instrument de realizare a tranzacțiilor monetare online.

Invenții pentru tratarea deșeurilor

Deși în România s-au inventat tehnologii de reciclare a tuturor tipurilor de deșeuri existente, autoritățile nu sunt interesante să le folosească. Antreprenorul Iulian Hormet a brevetat instalații de piroliză prin care pot fi tratate termic și termochimic deșeurile menajere, plasticul, cauciucul uleiul uzat, cărbunele, pământul cu hidrocarburi. O altă tehnologie este cea a înlocuirii arzătoarelor pe combustibil fosil cu cele pe peleți, care reprezintă viitorul salvării planetei întrucât sunt nepoluante.

×